Trüf Mantarı Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Trüf Mantarı Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı Mantar

Trüf mantarı 10 cm çapına kadar büyüyebilen, küp şeklinde çok lezzetli ve faydalı bir mantardır. Toprağın altında yetişen bu mantarın şekli patatese benzer ve siyah altın olarak adlandırılır. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çeşitli isimlerle anılır. Yetiştiriciliği nadiren yapıldığı için fiyatları çok uçuk olabilmektedir. Faydalı ve düşük oranlı yağ asitleri bakımından zengin bu besinin kolesterol dengeleyici ve afrodizyak özellikleri vardır ve kırmızı et kadar besleyici bir üründür. Dünyada en nadir yetişen mantarlardan biri olan bu yiyeceğin ana vatanı Amerika’dır ancak toplamda 12 farklı trüf mantarı çeşidi bulunur. Trüf mantarının yetiştirilmesi ürüne olan yoğun talebi karşılayamamaktadır. Tek tanesi 30 grama kadar çıkan Trüf mantarı çiçeği nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Trüf mantarı yetiştiriciliği çok meşakkatli ve zor olabileceği gibi kârlı bir iştir. Gurme yemeklerin vazgeçilmezi ve çok lezzetli olduğu bilinen bu mantarın yetiştiriciliği birtakım zahmetleri beraberinde getirse de alınan sonuç memnun edicidir. Atılım yapmadan önce maliyeti hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım. Örneğin 1 dönümlük bir arazi için yaklaşık 3 bin liralık bir masraf yapmanız gerekir. Her yıl alacağınız mahsulün verimliliği de artacaktır. Yetiştiricilik yapacağınız toprağın yapısı ve iklimi çok önemlidir. Ülkemiz için aşırı sıcak hava koşulları nispeten uygundur. Soğuk iklim şartlarına da dayanıklıdır ancak uzun süreli ve yüksek seviyelerdeki soğuklara dayanamayabileceğinden iklim seçimi önemli bir faktördür.

Trüf Mantarı Yetiştirmek

Trüf mantarı yetiştirmek için mantarın ekimi ve bakımı sırasında bazı adımlar uygulanması gerekmektedir. Öncelikle trüf mantarı fidanlarını dikmek için uygun toprağa 25 ila 30 cm boyutlarında, tercihen küp şeklinde çukurlar kazılmalıdır. Fidanlar, nazik bir şekilde kazılan çukurlara yerleştirilir. Yerleştirilen fidanların etrafı toprakla yine nazik bir şekilde kapatılır. Daha sonra doldurulan toprağın elle bastırılmadı gerekir ve oluşan çukura tekrar toprak ilave edilir. Bu adım trüf mantarı fidanlarının toprağa bağlanması için önemlidir. Dikilen fidanlara 2 ila 3 litre arasında can suyu verilmesi gerekmektedir. Fidanların etrafına çukurlar açılarak yağmur suyunu tutması için çanaklar yapılabilir. Trüf mantarı yetiştirmek için en uygun mevsim kış aylarından kasım ila aralık ayıdır. Bu ayları kaçıranlar için ikinci dikim mart ila nisan aylarında da yapılabilir. Eğer trüf mantarlarının dikildiği yaz çok sıcak ve kurak geçerse trüf mantarları meyve vermeyebilir. Bu nedenle çok kurak yazlarda trüf mantarı fidanlarının köklerinin sulanması gerekir. Kış aylarına girildiğinde trüf mantarları meyve vermeye başlayacaktır.

Bunada Göz At  Yonca çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları

Trüf mantarı yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunur. Öncelikle trüf mantarı yetiştiriciliğine başlamak için oldukça değerli bir tohum olan trüf mantarı tohumu edinmeniz gerekmektedir. Trüf mantarı tohumunu bulmak ne yazık ki kolay değildir. Trüf mantarı, diğer mantarlar gibi sporlarla yayılan bir mantar türü olmadığından üremesi çok yavaş bir şekilde gerçekleşir. Kaliteli ve meyve verecek bir trüf mantarı tohumunun mutlaka meşe ağacına aşılanmış bir trüf mantarı tohumu olması gerekmektedir. Trüf mantarı tohumunu bulduğunuzda öncelikle yetiştiricilik yaptığınız bölgenin hava nemi, sıcaklığı ve güneş durumu gibi unsurları incelenmelidir. Bu mantar karasal iklimlere uygun olacağından sıcak yerlerin tercih edilmesi önemlidir. Ancak trüf mantarı aşırı sıcaklara da gelmeyen bir bitkidir. Bu nedenle ekim yapılacak bölgenin iyi seçilmesi gerekmektedir. Son olarak ise trüf mantarının kaliteli olması ve bol meyve vermesi için, meşe ağaçlarının bulunduğu bölgelerde trüf mantarı yetiştiriciliği yapılması tavsiye edilir.

 

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL