Çiğdem çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Çiğdem çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Çiğdem çiçeği, süsengiller familyasına ait olan bitki türlerinden biridir. Özellikle ülkemizde çok sevilen ve çok yetiştirilen bitkilerden biri olan çiğdem çiçeği, otsu bitkiler sınıfında yer almaktadır. Genellikle mavi çiçeğe sahip olan çiğdem çiçeği hakkında kişiler sıklıkla çiğdem çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Sorusunu sıklıkla sormaktadırlar.

Çiğdem çiçeği bitkisinin çiçekleri, genellikle ilkbahar veya sonbahar aylarında çiçek açmaktadırlar. Açan çiçeklerin altında toprağa doğru uzanan büyük yumruklar bulunmaktadır. Bu yumruklar genellikle çiğdem çiçeğini çoğaltmak için kullanılmaktadır. Çiğdem çiçekleri, gündüz çiçek açan ve geceleri çiçeklerini kapatan çiçek türlerinden biridir. Ancak kötü havalarda ve özellikle kış aylarında, çiğdem çiçeği bitkisinin çiçekleri sürekli kapalı kalmaktadır. Peki çiğdem çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Çiğdem Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Çiğdem çiçeği özellikleri denince ilk akla gelen şey çiğdem çiçeği bitkisinin gündüzleri çiçek açması ve akşamları çiçeklerini kapatması gelmektedir. Bu nedenle çiğdem çiçeği günlük çiçek açan bitkiler listesinde yer alan çiçeklerden biridir. Peki diğer çiğdem çiçeği özellikleri nelerdir?

  • Çiğdem çiçekleri, çok fazla suyu seven bir bitki türü değildir. Ancak yine de aşırı susuzluk çiğdem çiçeğini öldürebilir. Diğer çiçek türleri gibi çiğdem çiçeğinin de toprağının nemli kalması gerekmektedir.
  • Çiğdem çiçeği, soğuklara oldukça dayanıklı bir çiçek türüdür. Öyle ki karın altında kalan bir çiğdem çiçeği, bütün kış mevsimini ölmeden geçirebilir. Çiğdem çiçeğinin dayanabileceği maksimum sıcaklık düzeyi -10 derece olarak bilinmektedir.
  • Çiğdem çiçeği bitkisi, güneşi pek fazla seven bir bitki türü değildir. Ancak yine de onu tam karanlık bir odada bırakmamalıyız. Çiğdem çiçeği, doğrudan güneş almamalı ancak güneş alan ve aydınlık bir odada tutulmalıdır.
  • Çiğdem çiçeğinin fazla sulanmaya ihtiyacı yoktur. Toprağının nemli kalması yeterlidir.
  • Çiğdem çiçeklerinin yaprakları yaz mevsiminde tamamen kurumaktadır. Ancak bu durum çiğdem çiçeklerinin tamamen öldüğünü göstermemektedir. Yaz boyunca kuru halde kalan çiğdem çiçeği bitkisi ölmez, aksine kışın yeniden yeşillenmek için kış uykusuna yatar.
Bunada Göz At  Açelya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Çiğdem Çiçeği Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Çiğdem çiçeğini hazır fide halinde satın alabilirsiniz. Ancak tek başına da çiğdem tohumu satın alabilirsiniz. Çiğdem çiçeği bitkisinin tohumu, soğanlar halinde satılmaktadır. Sizde çiğdem çiçeği bakımının püf noktaları ile sağlıklı bir şekilde çiğdem çiçeği yetiştirebilirsiniz.

Öncelikle satın aldığınız çiğdem çiçeği soğanını kış ayları başlarken toprağa dikmelisiniz. Bunun dışında çiğdem çiçekleri herhangi bir özel bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Toprak seçimi konusuna gelinecek olursa, çiğdem çiçeği soğanı mümkünse organik olan funda toprağına dikilmelidir. Eğer bu toprağı temin edemediyseniz yüksek kil oranı içeren bir toprak seçilmelidir. Dikim işlemi için toprak, yaklaşık 15 ila 20 santimetre arasında kazılmalı ve çiğdem soğanları o şekilde yerleştirilmelidir. Eğer çiğdem soğanı bahçeye ve birden fazla şekilde dikilecekse fidanların arasında en az 10 santimetre aralık koyulmalıdır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL