Kışın yetişen meyveler

Kışın yetişen meyveler

Yazar: Emre Sebze & meyve

Portakal

Kışın yetişen meyvelerden ilk olarak portakaldan başlamak istiyorum. Şimdi size portakalın nasıl yetiştirildiği ile ilgili biraz bilgi vereceğim. Portakal yetiştirmek için en uygun toprak hava alabilen topraklardır. Fazla su alan topraklar portakal için en verimli olan topraklardır. Portakal ağacı sonbahar mevsiminde ekilmeli ve ağaç dikiminden önce saksıda fide büyütülmesi gerekir. Dikim yapılırken bahçenin veya seranın havadar ve fazlaca geniş olmalıdır. Sulama işine gelirsek. Portakal meyve zamanında bolca sulanmalıdır. Budamada ise fazla budama istemediğinden nazik davranılmalı.

Limon

Kışın yetişen meyvelere ikinci olarak limon ile devam ediyorum. Peki limon yetiştirirken ne gibi yöntemler kullanmalısınız? İlk olarak limon çekirdeğinin temizlenmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle limon çekirdeğinin dış zarı temizlenmeli ve çekirdeklerin kurumuş görünmesi gerekmektedir. Limon çekirdeği çimlenmek için nemli bir alan ister. Nemli bir alan oluşturmak için ilk olarak bir kâğıt havluyu ıslatıp limon çekirdekleri içine yerleştirilir ve kapatılır. Sonrasında kâğıt havlu tekrar ıslatıp bir poşete koyarak ağzını iyice kapatmalısınız. Bu olay poşetin içerisinde nemli bir hava oluşturacaktır ve limon çekirdekleri çimlenmeye başlayacaktır. On gün civarı poşeti karanlıkta bekletiniz. Bu işlemden sonra limon çekirdekleriniz filizlenmeye başlar.  Bu filizlenme sonucunda filizlenen limon çekirdeklerini orta boy bir saksıya alıyoruz ve sonuçları görüyoruz.

Mandalina

Mandalina da kışın yetişen meyveler arasında yer alır. Mandalinanın sevdiği toprak türlerinden bahsedelim. Mandalina toprak ayırt etmez sadece yabani ot temizliğine, ilaçlamasına ve düzenli çapalanmaya ihtiyacı vardır. Sulaması ise toprak tipine ve iklime göre değişiklik göstermektedir. Eğer sulama ihmal edilirse verimliliği düşüş yaşar ve kalitesi de aynı şekilde düşer. Mandalinanın gübrelemesinde en uygun sonuç ekileceği toprağın türüne göredir. Budamasına geçersek genellikle şekil budaması yapılır ve ağaçlara kâse şekli verilerek budanır.

Bunada Göz At  Medine Hurması Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Muz

Kış meyvelerinden muzu yetiştirmek için en önemli etkenlerden birisi toprak yapısıdır. Alkali toprak kullanımınız muz için daha verimli bir ortam sunacaktır. Sıcaklığı ise muzun ihmal edilmemesi konularından biridir. Muz kurak ve soğuk havayı sevmez bu sebeple nemli bir ortamda bulunmalıdır. Sulamasına gelecek olursak yapısı sürekli terleyen bir yapıda olduğundan damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Budamasının takibi için yapraklarını takip ederek yaprakların en büyük olduğu zamanda budamasını gerçekleştirmek gerekir. Muz hasatında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise muzun tamamen olgunlaşmasını beklememektir aksi halde muz çatlamaya başlar ve çabuk bir şekilde tüketmeniz gerekir.

Kış meyvelerinin faydaları

Kış meyvelerinin faydalarına baktığımızda Portakal C vitaminini çok barındıran bir meyvedir. C vitamini kolesterolünüzü düzenleyebilir. Bunun yanı sıra potasyumu sayesinde kan basıncını düzenler, kalp hastalılarına karşı koruma oluşturulduğu düşünülmektedir, kan şekeri seviyesini korur, içindeki bol su ve c vitamini sayesinde cilde iyi gelir ve yaşlanmasını geciktirir. Limon ise sindirime yardımcı olur, kilo vermeye yardımcı ve vücudu temizler. Mandalina soğuk algınlığına karşı bir önlem olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra çok önemli bir özelliği karaciğer kanserine yakalanma olasılığını azaltır. Potasyum bakından zengin olması kullanım alanlarını fazlalaştırmaktadır. Mineralleri de aynı açıdan fazla olduğundan saç ve cilt bakımına çokça etki sağlayabilir.

Kış meyvesi yetiştirmenin püf noktaları

Portakal için iklim şartları ve hava sıcaklığı, muz için toprak yapısının besin değerinin yüksekliği ve sulama, limon ise saksı yerinin sabitliğine ek olarak ortamdaki nem oranı, mandalina için konuşmamız gerekirse sulamanın dengesi ve sıcaklık en önemli etkenlerdir.

 

 

 

 

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL