Baobab Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Baobab Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Sıcak ve tropikal iklimlerde yetişebilen, çok özel bir ağaç türü olan boabab ağacı nasıl yetiştirilir? Ebegümeci familyasında yer alan bu ağaç, Avusturalya çöllerinden Afrika kıtasına ve Güney Asya’nın sıcak iklimli bölgelerine kadar her yerde yaşayabilir.

Muhtemelen daha önce gördüğünüz hiçbir ağaca benzemeyen bir şekle sahiptir. Uzaktan bakıldığında bir kubbeyi andıran bu egzotik ağacı yetiştirebilmeniz mümkün. Son zamanlarda popüler olan bonsai ağacı olarak da yetiştirilebilir. Şekline ve saymakla bitmeyen faydalarından etkilenen insanlar, boabab ağacı nasıl yetiştirilir araştırması yapmakta. Eğer büyük bir arka bahçeniz varsa ve mevsim şartları uygunsa, bu ağaca sahip olabilmeniz mümkün.

Boabab ağacı zayıf topraklarda gelişir, sıcaklığı tolore edebilir ve kuraklık zamanında hayatta kalabilir ancak soğuk havaya karşı dayanıksız olabilir. Ağacın yetiştirme zorluk seviyesi ortadır.

Tohumla boabab ağacı nasıl yetiştirilir? Her şeyden önce bir fidana sahip olamayacağınız için, bir boabab meyvesi çekirdeğine ihtiyacınız olacak. Ekimden önce boabab tohumları oda sıcaklığında ıslatılmalı ve bir gün kadar ılık suda bekletilmeli. Daha sonra kabukların dış yüzeyinde bulunan beyaz kabukları bir kâğıt zımparasıyla kazıyın. Elde ettiğiniz tohumları bir gün kapalı alanda kurumaya bırakın. Tohumların çimlenme oranı düşük olduğundan, birkaç tohum kullanarak şansınızı arttırmanız faydalı olacaktır.

Baobab tohumlarını 2.5 ila 5 cm derinliğe ekin ve toprak sıcaklığını en az 15 santigrat derecenin üzerinde tutun. Toprağı eşit derecede nemli tutun fakat çok ıslatmayın. Kökler oluşturulduktan sonra, baobab tek tek saksılara veya zemin üzerine ekilebilir. Kullandığınız saksının çapı minimum yedi santimetre olmalıdır.

Baobab tohumlarının çimlenmesi düzensizdir, çimlenmeleri bir haftadan bir aya kadar farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Baobabın tohumdan yetiştirilmesi biraz sabır gerektirir. Çünkü bazı durumlarda çimlenme birkaç ayı bulabilir.

Fidandan boabab ağacı nasıl yetiştirilir? Eğer bir fidan elde edebilme durumunuz varsa, yetiştiricilik sırasındaki şansınız daha yüksek olacaktır. Bunun için ilkbahar aylarında dallarından düz bir fide elde edin. Elde ettiğiniz fidelerin en az 3 yapraklı olması gerektiğini unutmayın. Kestiğiniz fidenin mantar veya kök çürümesi gibi çeşitli hastalıklara yakalanmayacağına emin olmak için birkaç gün kurutun. Fidanları bahar aylarında diktiğiniz toprağın turba ve kum karışımı eklediğinizden emin olun. Çelik adı verilen bu fidanları en az 5 cm derinliğe dikin ve 20 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklarda beklediğine emin olun.

Bunada Göz At  Meşe ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Boabab Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Hayat ağacı olarak bilinen boabab ağacının özellikleri nelerdir?

Ağacın bilimsel adı Adansonia’dır. Yerel halk arasında ona maymun ekmek ağacı diyenler de mevcut. Beyaz kabuk rengine sahip bu ağaç, 30 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir ve çok faydalı meyveleri vardır. Ağacın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları vardır ve ilaç endüstrisinde kullanılır. Meyvelerinden elde edilen yağların birçok faydası bulunur ve bu yüzden ona hayat ağacı da denir. Bunun dışında özel bir kabuğa sahiptir ve bu kısımda yer alan damarlar ile çok sağlam halatlar yapılabilir. Dünyanın en uzun süre yaşayabilen bitkileri arasında yer alan boab ağaçlarının 1000 ila 3000 yıl arasında yaşadığı inanılmakta.

Boabab ağacının faydaları:

  • Tohumlarında yüksek miktarda aminoasit bulunur ve kozmetik endüstrisi için kullanılır. Meyvelerinde A, C, D ve E vitamini bulunur. Meyveleri cilde çok faydalıdır ve bağışıklık sistemi için de yararlıdır.
  • Tohumlarından elde edilen yağ, cildin yaşlanmasını geciktirir ve elastik özelliğini arttırır. Aynı şekilde bu yağlar, yanık tedavisinde iyileştirici özelliklere sahiptir.
  • Yüksek bir antioksidan özelliği sayesinde, cildi yatıştırıcı, akne ve sivilceleri tedavi edici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda sedef ve egzama hastalıkları için de yatıştırıcı özelliği bulunur.
  • Saç derisini besler ve kökleri incelmiş saç tellerini güçlendirir. Ek olarak parlak bir görünüm kazanmasını da sağlar. Ayrıca saç derisini nemlendirir ve kepeği engeller.
  • Meyvesinde bulunan kalsiyum miktarı, süttekinden iki kat daha fazladır. Yerliler bu meyveyi, anne sütü devamı olarak kullanır.
  • Meyvelerinin kabukları, doğal bir saç boyası olarak kullanılabilir.

Boabab Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Biraz feragat ve azim ile boabab ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları şu şekildedir:

  • Bir yaz bitkisi olan bu ağacı çok soğuk iklimlerde yetiştirmeniz zor olabilir. Kışa doğru yaprak dökmeye başlaması sizi şaşırtmasın. Gövdesini koruyabilmek için bir çuval kullanabilirsiniz. Ayrıca çok fazla su depolama yeteneğine sahip olan bu bitkiyi kışın sulamayın.
  • Baobab ile ilgilenmek basittir. Bu çok sağlam ve egzotik bitki, aydınlık, sıcak ve güneşli iklimleri sever. Ancak fidanken fazla suya ihtiyaç duyar ve toprakları sürekli orta nemli seviyede kalmalı.
  • Bir baobab ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları arasında, özellikle aşırı soğuk bir iklimlerde koruma altına almak gerekir. Ağacın 10 dereceden daha düşük seviyeli sıcaklıklarda büyümesi durur ve yaprakları yenilenmez. Sürekli soğuk havalarda uyku halinde kalır.
  • Saksıda baobab ağaçları yetiştiriyorsanız, saksı değişimi gereklidir. Baobab köklerinin büyümesi çok güçlüdür. Bu nedenle, ağacın açılması için yeterli alana ihtiyacı vardır.
  • Baobab ağacı, kış hariç tüm yıl boyunca budanabilir. Kolay, sadece ana tacın altında bulunan sürgünleri çıkarın. Mümkünse tomurcuk yakınında bir kesim yapın. Böylelikle şubenin yeni bir tomurcuğu sağlanacaktır. Tek tek dalları kesmek için yaz en ideal zamandır.
Bunada Göz At  Dikenli incir ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL