Domates nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Domates nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Sebze & meyve

Yetiştirilmesi en popüler sebzelerden biri olan domatesi, kendi bahçenizde yetiştirmek ayrı bir zevktir. Domatesi sabah kahvaltılarda, makarna soslarında ve salatalarda yemek oldukça keyiflidir. Sizlere bu yazımızda domates nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını vereceğiz. Bu soruların yanıtlarını doğru bir şekilde bilmeniz halinde, siz de kendi domatesinizi yetiştirebilirsiniz.

Domates ekimine hazırlık için ilk aşamada, bahçenizdeki toprağa gübre koymanız gerekiyor. Eğer, dışarıdan domates fidesi alacaksanız, yaşlı ve çok büyümüş fideleri tercih etmemeniz gerekiyor. Uzun ve ince olanlar, çiçek açmış, üzerinde küçük domatesler bulunan fideleri almamanız gerekiyor.

Fide Yetiştirme

Saksı içinde tohumlar ile kendi fidenizi yetiştirmeniz mümkündür. Güneş ışığında, pencere kenarında büyütülen fideler daha çabuk gelişmektedir. Fakat saksı içindeki toprak soğur ise, çimlenme süresi yavaşlar. Saksı içindeki fideleri düzenli olarak sulamanız gerekiyor. Bu süreçte çıkan yaprakların alt tarafta kalanlarını makas yardımı ile kesebilirsiniz. Bunu yapmanız halinde domates fidesi daha rahat büyüyecektir. Aynı işlemleri, fideyi bahçe toprağına ekince de yapmanız gerekiyor.

Bolca Sulamalısınız

Fideler saksı içindeyken eliniz ile gün aşırı üzerlerini fırçalar gibi yapmalısınız. Bunu yaparsanız gövdeleri güçlü ve kalın olacaktır. Bu işlemi bahçede yapmanız gerekmez. Eğer bahçede yetiştiriyorsanız, bu işlemi yapmanıza gerek yoktur. Rüzgar sizin yerinize bunu yapacaktır.

Fideleri bahçeye ektikten sonra sulamanız gerekiyor. Serin saatlerde, haftada 1-2 gün sulamanız gerekir. Hasat dönemlerinde sulama miktarını azaltabilirsiniz. Domatesin yanına dereotu, rezene, patates ve sırık fasulyesi de ekleyebilirsiniz.

Emici Kısımlar

Domates fidesinin çiçek açmayan kısımlarını koparmanız gerekiyor. Bunlara emici kısım ismi verilir. Topraktaki emici kısımlar, domateslerin gelişimini yavaşlatmaktır. Koparma işlemini her hafta 1 kere yapabilirsiniz. Sırık domateslerde, eğer fidenin boyu sarıldığı çubuğu aşar ise, fidenin o kısmını kesebilirsiniz. Bu şekilde gereksiz uzamamış olur.

Bunada Göz At  Ananas ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Domates Yetiştirmenin Püf Noktaları

Domates yetiştirmenin püf noktaları ile, daha güzel lezzete ve görünme sahip olan domatesleri yetiştirme şansına sahip olabilirsiniz. Bunun için ilk aşamada, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

  • Yabani otların çoğalmasının önüne geçmek için, toprak ısınına dek hafif bir şekilde ekip biçmelisiniz. Sonrasında yabani otların ölmesi ve nemin korunması için malç döşeyin.
  • Domatesleri 1-2 kere az miktarda sulamak yerine, derinleri bolca sulamak daha mantıklıdır.
  • Yaprakları ıslatmamaya çalışın. Islanan yapraklar hastalık kapmaya müsaittir.
  • Büyüme evresinde bitkinin etrafını 2-3 kere gübre ile kaplamak, sebzenin gelişimini ve sağlığını arttıracak bir hamle olacaktır.
  • Eğer bitkileri sırığa bağlarsanız, verimi arttırmak için budamanız gerekebilir. Budanan domatesler çok daha az yer kaplar. Budanmayanlara göre 2 hafta daha erken ürün vermektedirler.
  • Domates budama işlemi, çalı ve ağaç budamaktan daha farklıdır. Sadece parmaklarınız vasıtası ile yapmanız gerekir. Yapraklardaki yan ve ana saplar ile üreyen küçük filizler halindeki emicileri almanız gerekiyor.
  • Eğer sıcak bir yerde yaşıyorsanız, domatesi haşlamaktan korumanız gerekiyor. Bunun için ortasına ve tepesine 1-2 adet emici bırakın. Haşlanma olduğu zaman domates üzerinde gri lekeler oluşur. Bunlar da hastalığa sebep olmaktadır.
  • Domatesler sırığın üstüne ulaştığı zaman uçlarını kopararak daha çok meyve çiçek vermesini sağlayabilirsiniz.
  • Domates, saksıda yetişmekte ise daha fazla suya ve verimli toprağa ihtiyaç duyar. Bunun yanında güneş de oldukça önemlidir.

Sizlere bu yazımızda domates nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını verdik. Siz de bu bilgiler ışığında kendi domateslerinizi yetiştirme şansına sahip olabilirsiniz. Sitemizde diğer yazıları da okuyarak bir çok konu hakkında bilgi alabilirsiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL