Hibiskus çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Hibiskus çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı Çiçek bakımı

Bahçenize değer katacak bir hibiskus (ebegümeci) çiçeği nasıl yetiştirilir?

Hibiskus (Ebegümeci) yetiştirmek bahçenize egzotik bir hava katmanın en kolay yollarından biridir. Hibiskus (Ebegümeci) bitkileri iki ana türe ayrılır. Bunlardan ilki çok yıllık Hibiskus (Ebegümeci) çalılara benzer bir türdür ancak kışları uyku dönemine girer. Diğer bir tür olan tropikal Hibiskus (Ebegümeci) bitkileri (hibiscus rosa-sinensis olarak da bilinir) yaz aylarında harika bir şekilde açsalar da kışları daha sıcak iç mekanlara alınması gereken çiçeklerdendir. Her iki türünde kocaman ve rengarenk çiçekleri bulunur ancak tropikal olanlar, uzun ömürlü olanlara nazaran daha fazla çiçek açabilirler.

Hibiskus (ebegümeci) çoğaltmak için kullanabileceğiniz iki farklı yöntem bulunur. Anlatacağımız ilk yöntem, dikimle Hibiskus (ebegümeci) çiçeği nasıl yetiştirilir olacak. Bunun için yumuşak bir dal keserek başlayabilirsiniz. Bunun için henüz olgunlaşmamış bir bitki dalı seçin. Bu fide henüz yumuşak ve hassas olacağından onu keserken dikkatli olun. Kesimler 8 ila 15 cm arasında olmalı ve ucunda yapraklar olmalı. Köklenme için drene edilmiş toprağa dikin ve sera etkisi için kesimin üzerini örtün. Bu süre zarfında bitkiniz köklenene kadar nemlendirmeyi unutmayın.

Diğer bir yöntem olan tohumla Hibiskus (ebegümeci) çiçeği nasıl yetiştirilir olacak. Bunun için en iyi zamanı seçmelisiniz. Ocak ve mart ayları arasında dikim yapmanız uygun bir zaman olacaktır. Topladığınız veya satın aldığınız tohumları 12 saat suda beklettikten sonra turba ve kum ile doldurduğunuz saksıların 2 cm kadar derinliğine dikin. Daha sonra toprağın üzerini bir naylonla örtün ve filizlenene kadar ıslak değil, nemli kalmasını sağlayın.

Hibiskus (Ebegümeci) Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Tropikal bir bitki olan Hibiskus (ebegümeci) çiçeğinin özellikleri nelerdir?

  • Hibiskus (ebegümeci) bitkisi sıcak havaları sever. Geceleri sıcaklıklar 10 derecenin üzerinde olana kadar iç mekânlarda bakılması gerekir. Çok yıllık ebegümeci bitkilerini ilkbahar aylarında dikin, böylece uygun sıcaklıklarda daha hızlı ve sağlam bir kök salabilirler. Sonbahar mevsiminde dikilen ebegümeci bitkisi, güçsüz köklere sahip olabilir veya kış mevsimini atlatamayabilir. Çok yıllık ebegümeçleri iyi muhafaza edildiklerinde güzel çiçekler üretirler.
  • Çeşitli iklimlere tolerans gösterir ve besinler açısından zengin hazırlanmış toprak gerektirir. Ebegümeci, diğer çalılarla birlikte dikildiğinde iyi büyür, ancak tüm güneş ışığı, su ve gübre kaynağını aldıkları yerde tek başlarına dikildiklerinde çok daha iyi. Ebegümeçleri 2 metreden daha uzun olabilirler ve yaprakları 5 ila 7,5 cm arasında gelişir türlere bağlı olarak oval veya üç lobludur. Hibiskus, yaz sonu ve sonbahar başlarında kırmızı, pembe ve beyaz olmak üzere farklı renkte çiçekler üretir.
  • Ebegümeci, bol nemli bir gölgeye tam güneş ışığı sunan yerlerde iyi şekilde büyür. Bununla birlikte, daha kuru iklimlere uyum sağlar ve genellikle kuraklığa toleranslıdır. Tropikal hibiskus (ebegümeci) dona karşı hassastır sıcak bölgelerde yetişir. Bu çeşitlilik, krema veya gül ile alacalı olabilen yaprak dökmeyen yapraklara sahiptir ve 4 metreden daha uzun olabilir. Çalılar, ilkbahar ve yaz aylarında pembe, sarı, kızıl veya kırmızı tonlarında yaklaşık 15 cm çapında büyük, trompet şeklinde çiçekler üretir. Bu bitkiler iyi drene edilmiş topraklara ve tam güneşe ihtiyaç duyar. Tropikal bitkiler bir miktar gölgeyi tolere edebilir, ancak çok fazla gölgelik alanlarda daha az çiçek üretirler.
  • Not: Hibiscus bitkileri büyük, renkli çiçekleriyle bilinir. Bu çiçekler bir eve veya bahçeye dekoratif bir katkı sağlayabilir, ancak aynı zamanda tıbbi kullanımları da vardır. Çiçekler ve yapraklar, çeşitli koşulların tedavisine yardımcı olabilecek çaylar ve sıvı özler haline getirilebilir ve çayı yapılabilir.

Hibiskus (Ebegümeci) Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

  • Sağlıklı ve kış mevsimini atlatabilmeleri için hibiskus (ebegümeci) çiçeği yetiştirmenin/bakımının püf noktaları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekebilir. Zira bu çiçekler her iklime toprağa uyum sağlayamazlar. Hiçbir sorun yaşamadan sağlıklı ve güzel açan çiçeklere sahip olmanız için bilmeniz gerekenler şunlardır:
  • Hibiskus (ebegümeci), bol drene edilmiş, 6 ila 7 pH seviyelerindeki toprakları tercih eder. Ebegümeci için açılan kuyular derin ve büyük olmalı çünkü bu bitkinin sağlam köklere ihtiyacı vardır. Dikimden sonra ebegümecinin zeminini nemli tutun ve nemi koruyabilmesi için birkaç santimlik malç ekleyin.
  • Çiçekleri solduktan hemen sonra koparın veya kesin. Böylece bitkinizin kökünü daha sağlıklı tutabilirsiniz. Bu aynı zamanda bitkileri çiçek açmaya devam etmeye teşvik edecektir. Bitkilerin aktif olarak büyüdüğü yaz aylarında boyut ve şekli kontrol etmek için tropikal ebegümeci bitkilerinin 1 / 3’üne kadar budayın.
  • Çok yıllık ebegümeci bitkilerinin farklı budama gereksinimleri vardır. Bir önceki yılın büyümesinden kalan sapları kesmeden önce ilkbaharda topraktan yeni filizlerin çıkmasını bekleyin. Yaz aylarında büyük bir ikinci çiçek açmasını teşvik etmek için, yeni bitkileri ilk çiçeklenmeden sonra 1/3 oranında kesin. Kış aylarında bitkileri budamayın ve çok sulamayın.
  • Soğuk havalarda hibiskus (ebegümeci) bitkileri açık alanda kalamazlar ve ölebilirler. Bu yüzden bitkileri içeri kış aylarında iç mekân veya seralara almanız gerekir.
  • Tüm ebegümeci bitkileri, en iyi büyümeyi güneşte sağlar. Tropikal ebegümeci bitkileri nemli fakat iyi drene edilmiş toprakları sever. Çok yıllık ebegümeci bitkileri az nemli toprakları sever ve tropikal olanlara oranla susuzluğa daha dayanıklıdır.
  • Sorunsuz bir yetiştirme yapmak için, doğru bir ebegümeci bitkisi seçin.
Bunada Göz At  Madagaskar Dragon Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL