Ağaç bakımı

Ağaçlar kaç günde bir sulanmalı?

Ağaç; kökleri toprağın derinliklerine kadar uzanan gövde kısmı kereste veyahut da odun olabilecek, bu gövde ile çok yüksek semalara ulaşabilen, belirli dönemlerde oksijen üretimi sağlayan yaprakları bulunan , türlerin göre değişmekte olup çok uzun süre yaşayan bitkidir. Toprağa fidenin ekilmesi ile bir süre sonra fidan hali elde edilir. İlerleyen zamanda ise sulama ile hücrelerin çoğalması, yaprakların oluşması ve büyümesi gerçekleşerek olarak ağaç meydana gelir.

Ağaçların sık olduğu, ağaçlar ile birlikte diğer bitkileri, hayvanları ve organizmaları da içinde barındıran alana ise orman adı verilir. Ormandaki ağaçların asgari boyları 5 metre olmalıdır. Solunumumuz için çok önemli olan ormanları korumalı; hatta yeşillik alanı, ormanlarımızı artırmaya çaba sarf etmeliyiz.

Ağaçlarımızın , ormanımızın önemi

Yapılan bir araştırmaya göre bir yaprak saatte 5 ml oksijen üretir . Tabi tüm popülasyonları maximize ederek yapılan ortalama bir hesaptır elde edilen veri. Bir insanın yaklaşık olarak sadece bir saatte 720 defa nefes alıp , soluk alıp verir. Yapılan ufak hesaptan elde edilen veri ise bir insanın bir saatte ihtiyacı olan oksijen miktarı ortalama yaklaşık 53 litre olmaktadır. Hal böyle iken karşılaşacağımız büyük sorunların farkında olmalıyız. Bir bitkiden saatte 5 ml oksijen almaktayız, ihtiyacımız 53 litre iken. Yani ihtiyacımızın yüzde 1 i bile değil . Bitkiler topluluğu sayesinde yaşıyabiliyoruz, bitkilerimizin yok olması demek , alacağımızın nefesin de yok olması anlamına gelir. Bu yüzden ormanlarımızı, ağaçlarımızı korumalı ve de artırmalıyız sayılarını .

Ormanlarımızı, ağaçlarımızı kaybetmemizin en önemli en sık rastlanan nedeni ise sıkça görülmekte olan orman yangınlarıdır. Orman yangınlarının, tahribatlarının sebepleri ise piknik amacıyla gidilen ormanda mangalın tam söndürülmemesi , sigara izmaritleri ağaçların bakımsızlığı ve de yaşanan sıcaklar. Son maddede yapılacaklar sınırlı iken ilk üç madde biz insanoğlu sebebi ile gerçekleşmekte. Pikniğe gittiğimiz vakit daha çok dikkat etmeli, sigara izmaritlerini tam olarak söndürmeli ve de doğru bir şekilde ağaç , bitki yetiştirmeliyiz.

Ağaçların bakımı

Ağaçların tümü ile bakımı sulama yolu ile yapılır . Su , bize hayat olduğu gibi bitki ve ağaçlara da hayattır aynı zamanda . Ağaçlar gerekli olan , ihtiyaçları olanları almalarının bir yoludur ve önemlisidir su almak . Bu sebeptendir ki sulama şekli ve sulama sıklıkları da çok önemlidir. Asla gereğinden fazla veya ihtiyacından az şekilde sulama yapmamak gerekir. Fazla su alırsa bitki , ağaçların köklerinde boğulmaya ve sakızlanmaya sebep olur. Aynı şekilde fazla sulamamak gerektiği gibi göllendirerek sulama yapmamalıyız. O da ağaca zarar verip neredeyse ölümüne sebebiyet vermekte.

En verimli en etkin sulama şekli damlama sulama ile yapılmaktadır. Bu yöntem sayesinde hem fazla sulama yaparak ağaçların ölümüne sebep olunmaz hem de oluşabilecek yabani otlar oluşamaz. Hem böylelikle tüm ağaçlara da eşit şekilde su dağıtımı yapılmış olur. Ancak diğer bir sulama yöntemi ise salma sulama yöntemi de kullanılabilir. Ancak bu yöntem ile dikkat edilmesi gereken unsurlar ağaçların gövdelerine su değdirmemek , gölet oluşturmamaktır.

Sulama sıklıkları ise zamana göre, bölgeye göre değişir. Yani Karadeniz bölgesindeki ağaçların sulama sıklıkları ile iç Anadolu bölgesindeki ağaçların sulama sıklıkları değişir. Aynı şekilde bahar aylarındaki sulama sıklıkları ile yaz ve kış aylarındaki sulama sıklıkları farklılık göstermekte. Ancak ortalama 1-15 günde bir olacak şekilde yapılacak sulama ağaçların büyümesi ve yeşermesi için yeterli olacaktır.

Emre

test test test

View Comments

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago