Ağaç bakımı

Meşe Palamudu Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Meşe palamudu nasıl yetiştirilir? Meşe palamudu ağaçları, meşe ağaçlarının baskın olduğu ormanlarda bolca bulunan, mobilya sektörünün en çok aranan özel bir ağaç türüdür. Sağlam, iri ve uzun süre yaşamasıyla bilinirler. Meşe ormanlarında milyonlarca hayvan, bu ağaçlara bağımlı olarak yaşarlar ve ekosistemin çok önemli bir parçasıdır. Güvercin, ağaçkakan, fare ve sincap gibi kemirgen ve kanatlıların dışında, geyik ve domuzlar palamutlarını çok sevdiği için bu ağaçların bulunduğu ormanlarda yaşamayı tercih ederler. Meşe palamudu yetiştirmek, ileriye dönük bir yatırımdır ve kendinizden sonraki insanlar için bir iz bırakmanın en güzel yollarından biridir. Peki meşe palamudu nasıl yetiştirilir?

Çevrenizde meşe ormanı varsa, sonbahar aylarında meşe palamudu toplayarak işe başlayın. Meşe palamutları yere düştükten sonra çok hızlı bir şekilde kurt ve mantar saldırısına maruz kalacağından, taze olduğuna dikkat edin. Hafif yeşil ve kahverengimsi tonlardaki palamutlar en uygun olanlarıdır. Şansınızı arttırmak için birçok meşe palamudunu toplayın ve hepsini bir kova suya atarak sağlamlık testi yapın. Yüzenleri doğrudan eleyin çünkü bunlar genelde kötü olanlardır. Kalan meşe palamutlarını sudan çıkarın ve kurutun. Daha sonra bu palamutlarını nemli talaş ve turba karışımının içine alın ve ağzı kapanabilir poşetlere alın ve bir buçuk ay buzdolabında bekletin. Bu sayede doğal koşulları taklit etmiş olacağız.

Filizlenmeye başlayan tohumlar artık hazırladığımız altı delik küçük saksı ve bardaklara ekilmeye hazır olacaklar. Ekmeden önce içlerine kaliteli saksı topraklarıyla doldurun. Üzerinde birkaç cm kadar boşluk olduğuna dikkat edin, böylece daha olay sulanacaktır. Ayrıca altında delikler açılmış olduğuna da emin olun. Böylece kökler ıslak kalmayacak ve çürümeyecek. Toprağının kurumasına izin vermeyin ve bahçeye dikeceğiniz zamana kadar nemli tutmaya devam edin. Bahçeye dikmeden önce fidanınızın sertleşmiş ve sağlam bir köke sahip olması gerekir. Küçük meşe ağaçları birçok otçul için çekici olabilir ve güneşe ihtiyaç duyabilir. Ekeceğiniz yeri bu tip faktörleri göz önünde bulundurarak belirleyin.

Meşe Palamudunun Özellikleri Nelerdir?

Mobilya sektöründe gücün simgesi olan meşe palamudunun özellikleri nelerdir?

Meşe ağacının birden çok türü bulunur ve neredeyse hepsi çok uzun yaşama ömürlerine sahiplerdir. Bir meşe ağacının meşe palamudu vermesi için en az 30 yıl geçmesi gerekmektedir. Meşe ağaçları yüzyıllar boyunca ev yapımından gemi yapımına kadar pek çok şekillerde değerlendirilmiştir. Dayanıklı, uzun ömürlü, hastalıklara karşı dirençli ve büyük olmaları onları bu konuda kusursuz kılmaktaydı.

Kaydedilen en uzun meşe bir kızıl meşedir (quercus rubra) ve boyu 40 metredir. En bilinen meşe ağacı çeşitleri şunlardır: kırmızı meşe (Quercus alba), beyaz meşe (Quercus virginiana), siyah meşe (Quercus velutina), defne meşesi (Quercus laurifolia) ve Türk meşesidir (Quercus laevis). Türk meşesi tüm bu meşelerin Avrupa ve Amerikalılar tarafından en son keşfedilen türüdür. 1700’lü yıllarda İngilizler tarafından dünyaya yayıldı ve hızlı büyümesi yüzünden popüler bir hal aldı.

Ak meşe, sertliği ve çürümeye karşı direnci ile öncelikle inşaat projelerinde kullanılmaktadır. Yakacak odun için, Quercus prinus, zemin ve mobilya için kestane meşesi kullanılır. Çözgü ve çatlak eğilimi ile, Oregon, beyaz meşe (Quercus garryana) tavsiye edilmez. Onlar daha çok viski ve diğer içkileri bekletmek üzere üretilen fıçılarda tercih edilir çünkü hoş bir aromaya sahiplerdir. Meşe palamutlarında en sık değişen özellik büyüklüktür. Bazı türlerin büyük meşe palamudu, diğerlerinin küçük ve diğerlerinin orta boyları vardır. Meşe palamudu boyutlarının çevresel koşullar veya habitat, farklı üreme döngüleri ve genetik nedenlerle ilişkili olduğu görüldüğünden, meşe palamutlarının farklı boyutta olmasının nedeni için kesin konuşmak yanlış olacaktır.

Meşe Palamudu Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Birçok farklı meşe ağacı olsa da meşe palamudu bakımının/yetiştirmenin püf noktaları ortak sayılabilir. Güçlü ve gelecek nesillere aktarabileceğiniz bir meşe palamuduna sahip olmak istiyorsanız, aşağıdaki önerileri takip etmelisiniz.

Sulama: Yetiştirme aşamasında saksılarınızın kurumasına izin vermeyin. Sulama yaparken yapraklarını ıslatmamaya ve çok fazla sulamadan ötürü köklerinin çürümesine izin vermeyin. Fideler görünene kadar topraklarını nemli tutmaya özen gösterin. Ayrıca köklerinin ıslak kalmaması için iyi drene edilmiş topraklarda yer almalı.

Büyüme: Fidelerin büyümesi için sabırsız olmayın. Fideler bahar aylarında ortaya çıkar ve yaz boyunca en az 1 metrelik saksılarda bekletilmeli. Büyümeyi olumlu yönde teşvik etmek için biraz sıvı gübre iyidir.

Ekim: Meşe fidanınız en az 20 cm uzunluğa geldiklerinde toprağa ekilmeye hazır olurlar. Meşe ağacınızın büyümesi için yeterli alana sahip bir yer seçin. 30 m yüksekliğe kadar büyüyebileceğini unutmayın! Tüm yabani otları veya çimleri temizleyerek alanı iyi hazırlayın ve kök topunu yerleştirecek kadar büyük bir delik açın. Daha önce büyüdüğü derinliğe kadar çukura dikkatlice ekin ve toprağı sağlamlaştırın.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago