Categories: Genel

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak yapılan araştırmalara göre görselliğin yanı sıra iç mekan bitkilerinin stresi azalttığı ve kişiye kendini daha iyi hissettirdiği de bilinmekte. Öyle ki, iç mekan bitkileri sağlıklı iken oldukça kullanışlı olsa da, yanlış bakım nedeniyle hastalanmakta ve ne yazık ki ölmekte. Bu durumda da bitki severler sıklıkla iç mekan bitkileri neden ölmekte gibi sorular sormakta. Siz de bitki bakımında yaptığınız hataları tekrarlamayarak iç mekan bitkilerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Peki iç mekan bitkileri neden ölür?

Aşırı Sulama

İç mekan bitkileri bakımında en çok yapılan hatalardan biri olarak bitkilerin aşırı sulanması karşımıza çıkmakta. Bitki türü ne olursa olsun, aşırı sulanmayla her bitki ne yazık ki kökleri çürümekte ve kısa süre içerisinde ölmektedir. Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını ölçmek için işaret parmağınızı saksının toprağına 3 ila 4 cm girecek şekilde batırabilirsiniz. Eğer bitinin iç kısmı ıslak ise bitkinizin suya ihtiyacı yoktur. Ancak kuru ise bitkinizi sulayabilirsiniz. Eğer bitkiniz aşırı sulamadan hastalanmış ise, dikkatli bir biçimde topraktan çıkarıp çürümüş köklerini makasla kesebilir ve tekrar yerine ekebilirsiniz.

Yetersiz Sulama

Aşırı sulamanın bitkileri öldürebileceği gibi, yetersiz sulama işlemi de bitkilerin ölmesine sebep olmaktadır. Yukarıda yazılanlar geçerlidir. Ancak bir rutin oluşturmak istiyorsanız, bitkilerinize haftanın belirli bir günü olmak üzere çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Ancak bu günlerde de bitkilerinize aşırı su vermemeye dikkat etmeniz gerekmektedir.

Gübreleme

Evde bitki yetiştirenlerin en çok yaptığı hatalardan biri de bitkilere gübre vermemesidir. Eski çağlarda bitkiler ihtiyacı olan besinleri topraktan alabiliyor olsa da, günümüzde toprağın verimsizleşmesi nedeniyle bitkilerin gübreye ihtiyacı olmaktadır. Özellikle saksı içerisinde bulunan toprak taze değilse, mutlaka bitkinize gübre vermelisiniz. Bitkinizin ihtiyacı olan gübreyi bitki marketlerden ya da internet sitelerinden oldukça ucuz fiyatlara satın alabilirsiniz.

Saksı ve Toprak Değişimi

Son olarak iç mekan bitkileri neden ölür sorusuna saksı ve toprak değişimi yapılmaması örnek gösterilebilir. Öyle ki, bitkiler git gide büyüdüğünden, saksı içerisinde yer alan kökler sıkışmaya başlayabilir ve bu durum da toprağın ve bitkinin daha verimsiz hale gelmesini sağlar. Bitki uzmanları, bitki türü ne olursa olsun her yıl saksının değiştirilmesini önermektedir.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago

Köri Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kendi bahçenizde köri ağacı nasıl yetiştirilir bilmek ister misiniz? Yüksekliği 4 ila 6 metre uzunluğuna…

3 yıl ago