Çörek otu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Çörek otu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Tüm çiçek severler için bu yazımızda çiçek bakımında ve yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Çörekotu Çiçeği Nasıl Yetiştirilebilir Merak eden çiçek severlerin mutlaka okuması gereklidir. Dönemlik bir çiçek türü oluşundan çörekotu çiçeği uzun bir yaşam sürmemektedir. Sık ve iplik şeklinde bulunan bir kök yapısına sahiptir. Bu bitkimiz sıcak havayı çok sever ve mineraller olarak zengin topraklarda yetiştirilebilmektedir. Tohum olarak dikilerek çoğaltılabilmekle birlikte ekildikten 1 hafta sonra gibi çimlenme göstermektedir.

Çörekotu çiçeği yetiştirilmesi sabır gerektiren bir süreçtir. Batı Asya kökenli bir bitki olmasına rağmen uygun yetiştirme ortamı ülkemizde bulunduğu için Türkiye genelinde de yetiştirilebilmektedir. Çörekotu bilindiği üzere baharat türlerinden bir bitkidir. Yetiştirilmesi çimlenme, ekim ve çiçek açma dönemi olarak 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu bitki son dönemlerde ev ortamında saksıda da yetiştirilebilmektedir. Hem faydalı bir bitki hem de görüntü olarak hoş bir görünüme sahiptir. Bakımı ve yetiştirilmesi basit fakat sabır gerektiren bir süreyi kapsamaktadır.

Hafif güneş alan gölge alanlarda da yetişebilen bir bitki olmasına rağmen güneş alan bölgelerde gelişimi daha hızlı ve kusursuz olarak gözlemlenmektedir. Sulama sistemi olarak püskürtücü sulama tekniği çok işe yaramaktadır. Kuraklığa dayanabilme özelliği vardır. Ancak gelişim ve hasat için güzel bir verim alabilmek adına toprağın nemli olması çok işe yarayacaktır. 20 – 30 derece sıcaklar bu bitki için en ideal sıcaklardır. Bu sıcaklıkta gelişimi çok hızlı olacaktır.

Çörekotu Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Çörekotu Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Çörekotu, insan bünyesinde birçok faydalı etkisi bulunmakta olan bir bitkidir. Gerek yağı gerekse tohumu ile şifa kaynağı bir bitki olarak bilinmektedir. Vücudumuzdaki birçok sistemsel bölgeye faydalı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Vücut bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İltihaplı yaraları kurutur.
  • Bronşit gibi öksürüklü hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Astım gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Sinirleri gevşetir.
  • Yorgunluk ve halsizliği ortadan kaldırır.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Emziren annelerin süt yapmasında faydalıdır.
  • Baş ağrılarına iyi gelir.
  • Romatizma gibi eklemlerde oluşan ağrılara iyi gelir.
  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Kalp ve damar hastalıklarında tedavi olarak kullanılır.
Bunada Göz At  Sümbül (hyacinthus) nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

İnsan bünyesinde daha bir sürü faydalı özelliği bulunmaktadır. Bakımı ve üretimi kolay olan bir şifa bitkisidir. Tohumlarına aktarlardan ulaşılabilir. Kolayca çimlenme yapılarak ekimi sağlandığında çabucak gelişir ve hasat zamanı beklenir. Bu süreçte yapılacak birtakım detaylar bulunmaktadır. Bunlar dışında yetiştirmeye engel herhangi bir husus bulunmamaktadır.

Çörekotu Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Çörekotu Türk kültüründe çok kullanılan faydalı bir bitkidir. Ana vatanı Batı Asya olarak bilinmekte olan çörekotu ülkemizde de yetiştirilmektedir. Çörekotu yetiştirmek,

  • Tohum
  • Çimlenme
  • Çiçek

Olarak 3 safhadan oluşmaktadır. Bu evrelerde yapılması ve dikkat edilmesi gereken birtakım detaylar bulunmaktadır. Çörekotu Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları şunlardır;

Çörekotu Tohumlarının Ekim Aşaması: Her bitki açısından tohum dönemi hassas bir dönem olduğundan bulunduğumuz bölge olarak don oluşan aylar bitimine 1 ay varken ekim gerçekleştirilmelidir. Tohumlar çimlendirmeler yapılarak toprağa dikilmelidir. 20 – 30 derece sıcaklıkta bir ortamda çimlendirme yapılmalıdır. Çimlenme gerçekleştikten sonra toprağa geçirilmelidir.

Çörekotu sulaması: Direk olarak suya maruz bırakılmamalıdır. Eğer mümkün ise püskürtme yöntemi ile sulama bitkiniz için en iyi sulama yöntemi olacaktır.

Çörekotu sevdiği ışık: Çörek otu gölge ortamlarda da büyüme gösterebilen bir çiçektir. Fakat güneş alan bir ortamda daha hızlı ve sorunsuz gelişim sağlar bu nedenle tarla bitkileri arasında yer alır. Evde de bakımı mümkün olan çörekotu çiçeğinizin g


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL