Ağaç bakımı

Kahve Ağacı Nasıl yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kahve bir çoğumuzun vazgeçemediği çok lezzetli bir içecektir. Peki evlerimize hazır halde gelen bu lezzetli şeylerin nasıl yetiştiği hakkında bir fikriniz var mı? Hadi gelin kahvenin nasıl yetiştiğine, hangi aşamalardan geçtiğine birlikte göz atalım.

Güzel görünümleriyle ünlü kahve ağaçları aynı zamanda iç ve dış mekân süsü olarak da kullanılır. Genelde tropikal iklim seven kahve ağaçları uygun şartlar oluşturulursa birçok yerde de yetiştirilebilme imkanına sahiptir. Peki Kahve Ağacı Nasıl Yetişir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kahve ağacı bol nemli, bol ışık alan ve ortalama sıcaklığa sahip mekanlarda yetiştirilir. Dış mekanlarda bu şartları sağlamak pek kolay olmasa da neyse ki evlerimizde saksı içerisinde uygun şartlar oluşturulduğu taktirde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kahve ağacımızı satın aldık ve eve geldik. İlk olarak ne yapmalıyız? İlk olarak kahve ağacımızı bol ışık alan bir yere koymalıyız. Bu ortamın kuru ve soğuk olmamasına dikkat edilmeli, toprağın ise yaş, yani nemli olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Oldukça ilgi isteyen kahve ağacımız bu şartlar sağlandığı sürece evimizde hem dekoratif bir aksesuar hem de bitmek tükenmeyen bir kahve marketi haline gelebilir.

Kahve Ağacının Bakımı Nasıl Yapılır?

Kahve Ağacının bakımı nasıl yapılır? Öncelikle kahve ağacını kesinlikle doğrudan cam önüne veya mercek görevi görebilecek bir yere koymamalısınız. Mercek görevi gören ortamlarda ışık tek bir yere odaklanıp yaprakların zarar görmesine neden olacaktır. Bitki sulanma esnasında fazla suya maruz bırakmak yanlıştır. Öncelikle toprağın neminin azalması beklenmeli. Toprağın nemi azaldıktan sonra sulama işlemi yapılmalıdır. Yoksa kahve ağacınız çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Kış günlerinde bitkiyi gün aşırı sulayabilirsiniz. Ancak yaz günleri kesinlikle her gün sulama yapmak gerekmektedir. Kahve ağacı büyüdükçe saksının boyutunun değiştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle kökler daha fazla yer bulup daha rahat yayılabilecektir. Aksi takdirde bitkiniz saksıya sıkışır, doğal görünümünü kaybeder ve büyüyemez.

Kahve ağacının toprak ve saksısı, ilkbahar mevsiminde değiştirilmelidir. Böylece bu aylarda bitki daha fazla serpilecek ve meyve verecektir. Kahve ağacı alındıktan sonra ve uygun şartlar sağlandıktan sonra meyve vermesini ancak 3 ila 4 yıl arasında beklemelisiniz. Özen ve sorumluluk dışında büyük bir sabır da gerektiren bir bitkidir aynı zamanda.

Budama işlemi yapılacağı zaman meyvesiz ve çiçeksiz zamanlar tercih edilmelidir. Ayrıca kahve ağacına aşılama yapılabilir. Bu işlem bitkinin daha dinç ve sağlık açısından iyi durumda olmasını sağlar. Eğer ağacınızı dış mekânda büyütüyorsanız doğru özen, sorumluluk ve sabrı gösterdiyseniz, ayrıca uygun teknikleri uyguladıysanız kahve ağacınız 8-9 metreye kadar büyüyüp meyve verebilmektedir.

Kahve ağacı çiçek açtıktan sonra 1- 2 saatin ardından çiçeklerinde solma görülecektir. Hemen sonrasında ise meyve vermeye başlayacaktır. Yani çiçekleriniz solduysa endişelenmeye gerek yok, bitkinizin sağlığı ile ilgili de endişeye gerek yok. Bu durum doğru yolda olduğunuzu göstermektedir. Ayrıca kahve ağacı senede 2 ya da 3 kez çiçeklenmektedir. Çiçekler açtıktan sonra ortamı inanılmaz güzel, büyüleyici bir koku sarmaktadır. Bu yönüyle de kahve ağacı kendine hayran bırakmaktadır.

Evde ve dış mekânda ağacı yetiştirebilirsiniz. Ancak yukarıda yazılan tüm şartları eksiksiz tamamlamayı göze aldıysanız. Eğer uygun iklim şartlarında bir yerde değilseniz evde veya seralarda kahve ağacı yetiştirilebilir. Kahve ağacımızı sulama esnasında yapraklarından sulamamaya özen göstermeliyiz. Damla sulama tekniği en uygun ve etkili sulama yöntemidir.

 

 

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago