Çiçek bakımı

Krizantem (kasımpatı çiçeği) nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Kasımpatı çiçeği, kimi zaman cenaze çiçeği niteliği taşımış, kimi zaman ise ölümsüz aşkı anlatmış ve platonik aşkların kahramanı olmuştur. Kasımpatı genel olarak büyük ve renkli papatyalara olarak düşünülse de, kendisine has olan özellikler ile, hikayesi bulunan bir çiçektir. Sizlere bu yazımızda Kasımpatı nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır sorularına yanıtlar vereceğiz.

Kasımpatı, Kasım ayı içinde birden çıkan, bu ani patlamalar nedeniyle isminin Kasımpatı olduğu düşünülen, çok güzel bir hikayeye konu alan mistik kavramlar ile dolu bir çiçektir. Kasımpaşa çiçeği, neşeli ve güzel günleri simgeleyen bir çiçek olmak yerine daha çok aşk acısını ve hüznü sembolize eden bir çiçektir. Bu bir Türk geleneği olmasa da global anlamda simgesel olarak cenaze ve platonik aşkları hatırlatır. Aynı zamanda kendisine ölüm çiçeği ismi de verilmektedir. Krizantem ismi ile de bilinen çiçek, özellikleri bakımından da oldukça ilgi çekicidir.

Kasımpatı 30 tür barındıran, papatyagiller familyasını ait yıllık bir bitki türüdür. 50-150 cm yüksekliğinde olması yanında, büyük çiçek başlarına sahiptir. Pembe, sarı ve beyaz renkte olur. Japonya ve Avrupa ülkelerinde ölümü temsil eder.

Kasımpatı çiçeği bakımı

Kasımpatı dertsiz bir çiçek olarak bilinir ve toprak ayırt etmez. Her ortamda kolayca yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sonbahar ile birlikte güzelliğini sergilemeye başlamaktadır.

Yarı gölgeli ev güneşli ortamlarda gelişimi daha sağlıklı olmaktadır.

Küçük budamalar ister. Bunun neden ise, rüzgarlardır. Sonbaharda esmekte olan şiddetli rüzgarlar, bitkiyi tahrip edebilir. Fakat yaz aylarında uzmanlara göre bu konuda herhangi bir sıkıntı yoktur. Budama için en fazla önerilen ayın mayıs olduğunu söylemek mümkündür.

  • Çiçek ev saksı yataklarında ekimi yapılabilir.
  • Çok sık su istemektedir.
  • Tohum ekim süreci, ocak ayında başlar ve mart ayına kadar devam eder.
  • Çiçeklenme yaz aylarında olur.
  • Hızlı çiçeklenme için herhangi bir ekstra çabaya gerek olmadığını söylemek mümkündür.

Kasımpatı çoğaltmak için tohum kullanabilirsiniz. Çimlendirme torfunun yüzeyine kasımpatı tohumları ekilir, 1 cm kalınlıkta elenmiş torf serperek tohumların üstü kapatılır. Ekilen toprak nemini kaybetsin diye şeffaf jelatin ile kapatılır. 18-21 derece arası sıcaklık sağlanmalıdır. 2-3 hafta arasında çimlenme görülür. Filizler görülmeye başlandıktan sonra daha geniş yüzeyi olan saksılar dikilmelidir.

Kasımpatı, genel olarak değerlendirdiğimiz zaman oldukça güzel kokulu ve görüntülü bir çiçek olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında birkaç mitolojik öyküye konu olduğunu da ifade edebiliriz. Günümüzde kasımpatıya ait 2 adet hikaye vardır. Bu hikayelerin konusu genel olarak aşk ve ölümdür. Bu da günümüzde kasımpatıya anlam yüklenmesine vesile olmuştur.

Her renk kasımpatı çiçeğinin farklı manalara geldiğini söylemek mümkündür. Genel olarak bolluk manasına gelir. Bir saksı içinde yüzlerce kasımpatı dalı olabilir. Ülkemizde çok fazla rengi bulunuyor. Papatya cinsinin en büyüğü olarak bilinir. En dayanaklı ve uzun ömürlü olanıdır.

  • Beyaz kasımpatının masumiyet ve bolluk anlamına geldiğini ifade edebiliriz.
  • Sarı kasımpatı sıcaklık ve sevgi anlamına geliyor.
  • Pembe kasımpatı sadakat ve şevkat olarak ifade edilir.
  • Mor kasımpatı ise asalet ve derin sevgi olarak yorumlanır.

Sizlere bu yazımızda kasımpatı bakımı ve yetiştirilmesi hakkında bilgiler yanında, kasımpatı anlamlarını da aktardık. Bu anlamların ülkemizde ve dünyada farklı yorumlandığını görmek mümkündür. Kültürler farklı yorumlar meydana çıkarmıştır. Sonuç olarak kasımpatı, en güzel ve anlamlı çiçeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sitemizden tüm bitkiler ve çiçekler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago