Categories: Sebze & meyve

Medine Hurması Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Çöl ikliminin en dayanıklı meyve ağaçlarından biri olan Medine hurma ağacı nasıl yetiştirilir? Pazardan veya bir marketten satın aldığınız hurmalarla bu mümkün.

Hurma ağacı yetiştirmek istiyorsanız, tohumlama veya çoğaltma yöntemlerini kullanabilirsiniz. Çoğaltma denilen yöntem esasında çelikleme fideleme yöntemidir. Çöpe attığımız hurma çekirdekleri aslında birer tohumdur.

Tohumla Medine hurma ağacı nasıl yetiştirilir: Bu şekilde bir hurma ağacı yetiştirmek için ilk ihtiyacımız hurma çekirdeği. İlk olarak hurma çekirdeğini en az 2 gün oda sıcaklığındaki bir suyun içerisinde bekleyin. Bu bir ön çimlendirme işlemidir. Plastik bardakların veya kapların içerisine alarak nemli bir turba içerisine aldığınız tohumları 15 gün nemli tutun. Bu kapların içerisindeki suların kalmaması gerekir. Aksi halde tohum çürüyebilir. Bu yüzden öncesinde altını deldiğinizden emin olun. Filizlenmeye başlayan tohumları bu kapların içerisinden alarak 1-2 cm derinlikte drene edilmiş topraklara ekmelisiniz. Tohumlar filizlenene kadar haftada bir veya yarım bardak kadar su vermek yeterli olacaktır.

Medine Hurma Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Hurma ağaçları şaşırtıcı niteliklere sahip, kuraklığa karşı iyi direnebilen ve faydalı meyvelere sahip bir ağaçtır. Bu ağacı evinizin bahçesinde hatta balkonunuzda uygun koşulları oluşturarak yetiştirebilmeniz mümkün. Bu ağaç, öylesine kuru ve susuz ortamlarda yaşar ki, Medine çöllerinde ondan başka canlı bulabilmek imkânsızdır. Evinizde bu bitkiyi yetiştirmek isteyenler için Medine hurma ağacının özellikleri nelerdir?

Medine hurma ağacı, palmiye ağacı sınıfındandır. Dünyanın en kadim ağaçlarından biri olarak bilinir ve yapılan araştırmalara göre en az 8 bin yıl önce de bu ağaçlar vardı. Bu ağaçlar diğer ağaçlara göre çok daha fazla güneş sever ve kuru toprakları tolere eder. Çok sıcak iklimlerde hiçbir bitkinin yetişemeyeceği ortamlarda yetişir ve ihtiyaç duydukları suyu muhafaza edebilirler. Medine’den Mısır çöllerine kadar pek çok bölgede bulunabilirler. Yeteri miktarda su alabildikleri sıcak bölgelerde meyve bakımından cömert olurlar. Bu yüzden, kökünün su alabildiği kadar yapraklarının da güneş alması gerekir.

Medine hurma ağaçları görünüş olarak palmiye ağaçlarına çok benzeler de gövdeleri farklıdır. Hurma ağaçları, çoğu bitkide olmayan şekilde erkek ve dişi olarak iki farklı türde bulunur ve bir erkek hurma ağacına en az dört dişi hurma ağacı dikilmeli. Hurma ağaçlarının kökleri dikine ve toprağın derin noktalarına doğru uzanır. Bu sayede çöl ikliminde bile toprağın alt kısımlarında bulunan yeraltı sularına ulaşabilmeleri mümkün olur. Bu köklerin 20 hatta çok kurak bölgelerde 30 metreye kadar uzanabildiği düşünülmektedir. Hurma ağaçlarındaki olgunlaşan hurmalar düşerler. Bu yüzden olgunlaşmadan kısa bir süre önce toplanması gerekebilir.

Medine Hurma Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Medine hurma ağaçlarının bakımı çoğu ağaca göre daha zordur. Gerekli ihtiyaçlar karşılanmadığı takdirde kurumasa bile meyve vermezler. Diktiğiniz ağaçtan meyve alabilmek için Medine hurma ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktalarını dikkate almanız faydalı olacaktır:

  • Medine hurma ağaçları henüz bir fidanken doğrudan güneş ışığı almamakla birlikte bol ışık alan yerlerde konuşlandırılmalı.
  • Gene ilk zamanlarda filizlenen fideleri toprağa almadan önce, toprağın drene edilmesi gerekir. Hurma ağacı fidanları gevşek toprak severler.
  • Hurma ağaçları sıcak iklime dayanıklı ve güneş seven ağaçlardır. Toprağın hafif kuru ve yüksek magnezyumlu olması gerekir.
  • Nihai bölgesine alınan hurma ağaçları, günün her saati güneş alabilecek açık bölgelere dikilmeli. Yılda iki kere magnezyum sülfat ile gübrelenirse verdikleri meyvelerin miktarı da artacaktır.
  • Hurma ağaçlarının yer aldığı bölgedeki sıcaklıklar yıl boyunca ortalama 20 derecede ve üzeri olmalı. -6 derecenin altında kururlar ve ölüler.
  • Normal hurma ağaçları 9 metre uzunluğa kadar büyürler. Cüce hurmalar, 2.5 bir yayılma ile sadece 10 fit uzunluğunda büyür. Yer sıkıntınız varsa, cüce hurma ağaçları seçin
  • Hurma ağaçları, bitki olgunlaştıkça gövdeyi büyüten uzun, dikenli dikenlere sahiptir. Yaralanmayı önlemek için bu dikenleri gövdeye yakın bir yerden kesebilirsiniz. Dikenleri koparmak ağaca zarar vermez.
  • İç mekanlarda veya kaplarda yetiştirilen bitkiler, örümcek akarları veya beyaz sinek ile ilgili problemlere sahip olabilir. İç mekân bitkilerini zararlılardan korumak için böcek öldürücü ilaçlar kullanın.
Emre

test test test

Share
Published by
Emre

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago