Ağaç bakımı

Mercan ağacı bakımı nasıl yapılır? nasıl yetiştirilir?

Mercan ağacı güney Amerika kıtasının tamamında yaygın olarak görülür. Yüzden fazla çeşidi bulunmaktadır.  Brezilya, Uruguay ve Paraguay gibi ülkelerde bahçe bitkisi olarak yetiştirilir. O kadar yaygın ve favori bir bitkidir ki Arjantin için ulusal değerler arasında yer alır. Arjantin ile özdeşleşmiştir. Sulak alanlarda kendiliğinden yetişebilmektedir. Azot emilimi yüksek olduğu için hava temizleyici özelliği yüksektir. Mercan ağacı güney yarım kürede kış mevsiminde, kuzey yarım kürede ise yaz mevsiminde çiçek açar. Boyu beş, altı metreye kadar uzayabilir.

Mercan ağacının yaprakları koyu yeşil renkte, çiçekleri ise kırmızı renktedir. Mercan ağacının türlerine göre çiçek renkleri çeşitlilik gösterir. Sıcak iklimlerde ve güneşli bölgelerde yetiştirilmesi daha uygundur. Ülkemizde Ege ve Akdeniz yörelerinde yetiştirilmeye uygundur. Toprak ayırt etmediği için her türlü toprakta yetişebilir. Ancak bol suya ihtiyaç duyar. Etrafında sık bitki oluşumu ve başka ağaç olmaması daha doğru bir yetiştirme şeklidir. İhtişamlı görüntüsüyle peyzaj çalışmalarında çokça tercih edilir. Özellikle büyük bahçelerde giriş bölümlerinde dikilmesi oldukça yaygın bir gelenektir. Mercan ağacı şekli, dikkat çekici renkteki çiçekleriyle oldukça estetik bir ağaçtır.

Ülkemizde de Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde peyzaj amaçlı son dönemde daha çok tercih edilir hale geldi. Bakımı kolay olduğu için de bir hayli rağbet görür. Bu doğa harikası ağaç hava temizleyici özelliği ve güzel görüntüsüyle dikkatleri çeker. Mercan ağacının tek dezavantajı meyvelerindeki tohumların zehirli olmasıdır. Size sıcak havalarda serin gölge, ferah hava sağlar. Bu ağaçların nimetlerinden faydalanmalısınız. Bakımı zor olmamakla beraber dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Anatomisi gereği ihtiyaç duyduğu bazı hassas durumlar vardır. Mercan ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Merak edenler için konuya ilişkin detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Mercan ağacı nasıl yetiştirilir?

Mercan ağacı bahçenizin mümkün olduğunca en çok güneş alan bölgesinde yer almalıdır. Güneşi oldukça çok sevdikleri unutulmamalıdır. Güneşi oldukça sevmeleri beraberinde doğal olarak su ihtiyacını da ortaya çıkarır. Yaz mevsiminde oldukça suya ihtiyaç duyar ve bolca sulanması gerekmektedir. Toprak ayırt etmez ama atmosferik şartlara ve iklimsel olaylara bağlı olarak takviye vitamini gübre ihtiyacı duyulabilir. Herhangi bir hastalık veya böcek istilasına uğramaması için mevsim geçişlerinde ilaçlanabilir. Şüphesiz ki zirai bir hastalık veya haşere istilası gelişimini olumsuz etkilemektedir. İyi bakıldığında oldukça uzun yıllar yaşamaktadır.

Mercan ağacı bakımı nasıl yapılır?

Mercan ağacı bakımı oldukça kolay bir ağaçtır. Ancak hiç şüphesiz ki gereken ilgi gösterilmeyen hiçbir canlı varlığını sürdüremez. Bu yüzden ilgilinizi Mercan ağacından da esirgememeniz gerekmektedir. Merak etmeyin Mercan ağacı güçlü yapısıyla vaktinizi ve emeğinizi çalmaz. Yaz aylarında gerektiği kadar su vermeniz yaprakların ve çiçeklerin canlılığını korumasına yeterli olur. Bahçenizde bolca güneş alan bir yere diktiğinizde iklim koşullarını büyük ölçüde sağlanmış olur.  Ayrıca bahçenizdeki ağaçlarla mesafeli olarak diktiğinizde tahmin ettiğinizde fazla büyüyecektir. Etrafında gereksiz otları da temizlerseniz daha rahat nefes alır.

Özellikle mevsim geçişlerinde peyda olan salgın hastalıklar ve böcek istilalarına karşı da her zaman tedbir amaçlı ilaçlamalar yapmanız gerekmektedir. Zehirli meyvelere sahip olduğu için çocuklardan ve evcil hayvanlarınızdan mutlaka uzak tutmanız gerekmektedir. Meyve tohumlarını dikkatli bir şekilde biriktirip yeni ağaçlar için dikilebilir. Toprağın birkaç yılda bir gübre desteği sağlanabilir. Mümkünse doğal gübre kullanmakta fayda vardır. Gübreye destek olacak vitaminler de kullanılabilir. Mercan ağacı bahçenize iyi gelecek.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago