Orkide nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Orkide nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Dünyada ve Türkiye’de en değerli çiçekler arasında yer alan Orkide, diğer çiçeklere oranla daha özel anlamlar taşır. Bunun en büyük nedeni özel günlerin kurtarıcısı olma özelliğine sahip olmasıdır. Çiçekler arasında en fazla beğenilen ve tercih edilendir diyebiliriz. Bunun yanında, Orkideye gerekli olan ilgi ve bakım gösterildiği zaman çoğaltılabilir. Sizlere bu yazımızda Orkide nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıt vereceğiz.

Sevgililer günü, anneler günü ve doğum günü gibi özel günlerde, hediye seçimi yapmak zorunda kalan kişilerin kurtarıcısı rolünde olan orkide, oldukça ilginç bir çiçektir. Bu çiçekler farklı renk ve boyutlarda olabilmektedir. Eğer uygun şartlara sahip olursanız, ev ortamında da yetiştirme şansına sahip olabilirsiniz. Kapalı orkide bitkilerinin bakımı, bunları düzgün bir şekilde yetiştirmek için neler yapmanız gerektiğiniz öğrendikten sonra daha kolay olacaktır.

Cins ve türüne göre orkide bakımı değişse bile, genel olarak baktığımız zaman yetiştirme ve bakım prensiplerinin aynı olduğunu ifade edebiliriz. Işık, sıcaklık ve nem, Orkide çiçeğinin temel ihtiyaçlarıdır. Bunlar giderildiği zaman, çok az dikkat ile yetiştirme yapabilirsiniz. Sizlere Orkide bakımı hakkında detayları bilgiler aktararak yardımcı olmaya çalışacağız.

orkide

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide bakımı hassas bir konudur. Bu nedenle dikkatte alınması gereken bazı noktalar vardır. Sizlere bu yazımızda Orkide bakımı nasıl yapılır sorunun yanıtını vereceğiz. İlk olarak sıcaklığın çok önemli olduğunu unutmamanız gerekiyor. Normal büyüme mevsimi esnasında, sıcak ve soğuk havaları tolere eder. Gece saatlerinde ise 15 derece kadar serin olmaları gerekir. Bu, yeteri kadar çiçeklenmeleri için gereklidir.

  • Orkideyi koyacağınız yerin direkt ışık almadan, aydınlık olması gerekiyor. Pencere önü bunun için doğru yer olmayabilir. Bu nedenle pencerenin daha yan kenarlarına koyabilirsiniz.
  • Orkide aynı zamanda çok fazla suya ihtiyaç duyan bir çiçektir. Fakat bu noktada da dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Sulamalar arasında kurumaya bırakmanız gerekmektedir. Günde 4-7 bardak
  • Sulamanız gerekir fakat bu kesin bir kural değildir. Orkidenin ihtiyaç duyduğu su, bulunduğu ortama göre değişkenlik gösterebilir. Yaz aylarında, daha fazla su isteyebilirken, kış aylarında sulama miktarında azalmalar meydana gelebilir.
  • Orkide, %50-70 nemde yeterli neme ihtiyaç duymaktadır. Doğru nem oranını ayarlamak oldukça önemlidir. Bunun için bitkinin altı çakıl taşları ile dolu bir dolu saksıya koyulmalıdır.
  • Bitkiyi haftada 1 kere gübrelemek yeterli olacaktır. Orkide için az gübre daha verimli sonuçlar ortaya çıkartır.
  • Genel olarak,10-12 cm boyutunda saksılar yeterli olacaktır. Eğer çiçeğin içinde bulunduğu toprak karışımı bozulursa ya da çok fazla gelişir ise, değiştirmeniz gerekir
Bunada Göz At  Çanta çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Orkide Nasıl üretilir?

Orkide üretimi ile orkide çoğaltmak aynı kavramlardır. Orkide çoğaltmak için laboratuvar ortamında ihtiyaç duyulan yöntemler gerçekten çok güç ortamlardır. Bunun yerine vejetatif üretim yolları daha mantıklıdır. Hem daha hızlı bitkiler elde edebilir, hem de uygulaması daha kolaydır.

  • Orkide üretimi için yöntemlerden biri tohum ile üretimdir. Orkide, tohumu en küçük olan bitkisidir. Bir aspirin ağırlığında tohum ile yüz bir orkide üretebilirsiniz.
  • Doku kültürü ile üretim, orkide üretimi için bir diğer yöntemdir. Bitkinin çeşitli yerlerinden kesilen parçalar, steri kavanozlar içinde, tüm şartlar yerine getirildiği özel beslenme teknikleri ile çoğaltılıp köklendirme işlemidir.

Sizlere bu yazımızda orkide nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıtlar verdik. Bu yöntemleri uygulayarak orkide yetiştirebilir ve bakımını yapabilirsiniz. Sitemizde bir çok konu hakkında bilgi alabileceğiniz yazılar yer almaktadır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL