Ağaç bakımı

Alev Ağacı (Photinia) Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Alev ağacı (Photinia), bir çalı ağacı türüdür ancak tipik olarak boyları 10 metre ve çapları metreye kadar genişleyebilir. Bitkinin adı, yeni süngülerinin kırmızı renginden ötürü gelir. Aynı zamanda küçük meyve vermekte olan ağacın çiçekli toplu halde ve şemsiye görünümündedir. Bu çalı tipi hem görsel açıdan güzel bir görünümdedir hem de bahçe sınırları için bir alan sağlayabilir. Birçok kişi bu bitkileri çit ağacı olarak tercih edebilir ve bahar aylarında beyaz çiçekler verir. Alev ağacı (photinia) nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır? Merak edenler için detayları yazımızda bulacaksınız.

Alev ağacı yetiştirmek isteyenlerin öncelikle bilmeleri gereken konu, bu ağacın yüksek seviyeli soğuklara karşı dayanıksız olabileceğidir. Meyveli bir bitki olduğundan, yetiştirmesi tohumla yapılabildiği gibi, çelikle üretim de yapılabilir. Çelikle üretim yapabilmek için, ana bitkinin düz ve sağlıklı dallarından 8 ile 12 cm’lik uzunluğunda olmalı. Alt kısımdaki yaprakları temizleyin fakat üst kısımdaki yapraklara dokunmayın ve bu yaprakları temizlerken gövdenin zarar almamasına da dikkat edin. Toprağa diktiğiniz fideleri, güneş alan bir konumda, her gün sulayarak nemli kalmasını sağlayın. Tüm bu işlemleri bahar aylarında yapmalısınız. Kök salmaya başlayan fideleri torbalayın veya kök salabilecekleri derinlikteki saksılara alın. Dilerseniz köklendirici kullanarak bunu hızlandırabilirsiniz ancak doğal yöntemlerle de köklenmesi mümkündür. Dikimi yapıldıktan sonra can suyu ihmal edilmemeli.

Tohumlu alev ağacı yetiştiriciliği biraz daha farklı şekilde yapılır. Ağaçların uç kısımlarında Japon fasulyesine benzeyen tohumları vardır. Bu tohumlar siyah bir kabukla çevrilidir ve çimlendirme yapılmada önce bu kabuklardan temizlenmeli. Çimlendirme işlemi seralarda yapılabileceği gibi doğal ortamlarda da gerçekleşir.  Açıkçası bu çeşit bir yetiştiricilik biraz daha zahmetli olsa da üretimi daha zevklidir ve sıfırdan yeni bir şey meydana getirme hazzı yaşatır. Bir gün kadar suda bekletilen bu tohumlar filizlenmek için uygun bir forma girer. Daha sonra toprak-torf karışımına alınır ve filizleneceği zamana kadar sürekli sulanarak toprağının nemli kalması sağlanır. Kök salacak kadar büyük saksılarda yetiştirilmeli. Geçici olarak poşet saksılarda muhafaza edilebilir.

Alev Ağacının Bakımı Nasıl Yapılır?

Alev ağacının bakımı nasıl yapılır? Özellikle gelişim çağında toprağının nemli, derin ve gübreli olması çok önemlidir. Bunun için haftada bir sulanabilir ve toprağı çapalanabilir. Yetiştirilme aşamasına geçen fidanlar, saksılara alınacaksa bu saksıların boyu 20-25 litrelik olmalıdır. Toprak, besin değerleri açısından zengin minerallere sahip olmasından ötürü, ilk dikimde torf ve gübre karışımıyla yapılmalıdır.

Eğer saksıda besliyorsanız, torağının 20/1’i kadarı gübre olmalıdır. Çoğu zaman yetişkin olduktan sonra çok fazla sulamaya ihtiyaç duymazlar ancak çok fazla güneş alan bölgelerde bol sulanmaları gerekir. Geniş alanda saksı dışında yetiştirilmeleri için toprağının yarım metreye yakın kazılması gerekir.

Alev Ağacı Yetiştirmenin Püf Noktaları

Alev ağacı yetiştirilmesi zahmetsiz, uzun ömürlü ve dayanıklı bir çalı tipidir. Ancak gene de bitki hakkında bilinmesi gereken bazı durumlarda daha sağlıklı ve hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Alev ağacı yetiştirmenin püf noktaları:

  • İlk birkaç yıl boyunca gövdesi kalınlaşıncaya kadar budama yapılmamalı.
  • Bu bitki çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar ve ismini aldıkları alev rengine erişebilmeleri için, yeni fidelerin yoğun miktarda güneş ışığı almaları gerekir.
  • Makası çok seven bir bitkidir ve güz dönemine girerken budanmaları gövdelerini güçlendirir. Bunu yaparken topraklarını minerallerle güçlendirmek çok önemlidir. Bu durumda alacağınız verim maksimum olacaktır.
  • Köklendirmek istediğiniz çeliklerin fidan değil de odunumsu bir yapıda olmasına özen gösterin.
  • Tohumla yetiştiricilik yapmak isteyenler, tohumun etrafında oluşan siyah kabuğun olgunlaşmadan toplamasıyla elde edecekleri tohumdan üretim yapmaları mümkün değildir.
Emre

test test test

View Comments

  • bitkiyi köklendirmek istiyorum fakat kararma çok meydana geliyor çok güzel yapraklar veriyor fakat sonradan kuruyor bana alev ağacına dair kapsamlı bir bilgi alabileceğim bir kaynak önerebilirmisiniz saygılar.

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago