Ağaç bakımı

Şeftali Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Kendi ağaçlarından yetiştirdiğiniz taze ve sulu bir şeftali yemenin tadını bir başkadır. Herkesin bildiği gibi şeftali, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetişebilen ve bakımı kolay ancak yetiştirilmesi sabır isteyen bir meyvedir. Şeftali ağacı nasıl yetiştirilir ve şeftali ağacı bakımı nasıl olmalıdır geniş bir şekilde ele alacağız.

Öncelikle bol miktarda hasat alabilmeniz ve lezzetli meyveler elde edebilmenizin püf noktalarından birisi, ağacın dikilmesinden yetiştirilmesine, bakımından toprak yapımına kadar bir dizi kombinasyonun sonucudur. Şeftali ağacı, meyve veren çoğu ağaçta olduğu gibi şeftali ağacı da iki türlü yetiştirilir. Bunlar fideleme ve tohumla yetiştirmektir.

Tohumla şeftali ağacı yetiştirmek daha meşakkatli ve sabır isteyen bir yöntemdir. İlk olarak şeftali ağacının çekirdeğini çıkarın. Bir poşet içerisinde nemli saksı toprağıyla doldurun ve buzdolabına ekleyin. Buzdolabı, kış koşullarını simüle eden bir soğuk muamele yöntemi olan soğuk tabakalaşma yoluyla tohumun çimlenme sürecini başlatır. 3-4 ay içinde çimlenme başlayacaktır. Kök salmaya başladıktan önce, kışın son donunun bitmesini bekleyin cemre toprağa düştükten sonra erken büyüme için fideyi toprağa ekleyin. Bu yöntem ile meyve üretmek 3-4 yıl kadar sürer.

Fideleme yöntemiyle şeftali ağacı yetiştirmek, tohumla yetiştirmeye göre daha hızlı ve etkili denilebilecek bir yöntemdir. İlk olarak ilkbaharın ilk günlerinde yetişkin bir şeftali ağacından 15-20 cm uzunluğunda fidelere ihtiyacınız olacak. Dilerseniz bunun için kışın sonlarını da tercih edebilirsiniz. Ekim alanınızın tam güneş görmesine dikkat edin. Daha sonra köklerinin yetişebileceği kadar derin bir çukur kazın ve fidanı toprağa gömün. Dikim alanının dibince küçük bir toprak höyüğü açın. Daha sonra toprağı sulayın ve suyun köke doğru derin bir çukur açmadığından emin olun. Bu durumda fidan ihtiyaç duyduğu toprak gereksinimi karşılayamayabilir. Kök bölgesinin etrafına gübre serpin ve her ay sulamaya ve toprağı havalandırmaya özen gösterin.

Şeftali Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Şeftali ağacı bakımı nasıl yapılır? Şeftali, fidanken duyduğu bakım ihtiyacını, ağaç olduğunda da sürdürür. Bahar ayı ile birlikte kök salmaya ve dallanmaya başlayan fidanının ilk olarak kafa kısmını ve dallarını budamanız gerekir. Bu, genç ağacınızın yetiştiğinde bol meyve vermesini sağlar. Ağacınızın sağlıklı büyüyebilmesi için bir kazıkla bağlayabilirsiniz.

Şeftali ağacı yetişirken:

  • Yeni fidanlara haftada iki kere su vermeye özen gösterin. Toprağın nemli olması önemlidir.
  • Yavaş salınan gübre ile ilkbaharda döllenmesini sağlayın. Bunun için fosfor oranı yüksek, azot oranı düşük bir gübre seçin.
  • Ağaçlarınızı budamayı ihmal etmeyin. Budanan ağaçlar daha fazla meyve verir. Bunun için yaz mevsiminin meyve vermeden hemen önceki zamanı tercih edin.
  • Meyve seyreltme işlemini uygulayın. Bir ağaç dalında yan yana çok fazla meyvenin yetişiyor olması, olgunlaşma döneminde küçük kalmasına sebep olur. Bu yüzden tekleme denilen yöntem ile dip dibe yetişen meyveleri kopartın.
  • Mantar kontrolü, şeftali ağaçlarının olmazsa olmazıdır. Şeftali ağaçlarının yapraklarındaki yanığa benzer küçülmeler ve uç kıvrılmaları bir hastalık işaretidir. Bu durumda gerekli önlem alınmazsa, bu hastalık tüm ağacı sarabileceğinden müdahale etmelisiniz.

Şeftali ağaçları, iri meyve ağaçları ailelerinden birisidir. Boylarının 6 metreye kadar çıkabilmesi, ekilmede öncedeki yer seçimi konusunda etkili bir unsur olmalıdır. Bunun dışında gerekli bakımları yapılmazsa, çok çeşitli sorunlara sebep olabilir. Bu sorunların arasında ağaçların sakızlanması, büyümemesi, meyve vermemesi, az meyve vermesi veya yenebilecek kadar büyük meyveler vermemesi en yaygın problemler arasında olsa da seyrek olarak ağaçların kök tutmaması ve kırılması gibi sorunlar da meydana gelebilir.

Şeftali Ağacı Bakımının Püf Noktaları

Şeftali ağacının dikili olduğu toprağa bakım yapmak çok önemlidir. Bu bakımda toprağın gübrelenmesi, çapalanması, otlardan kurtulması ve havalandırılması bakımdaki önceliklerdendir.

Şeftali ağaçları çok fazla su ister. Bu yüzden sulama yaparken ağaçların köklerine su gidebilmesi için bir dizi ön hazırlık yapılmalı. Bu hazırlığın en bilineni, ağaç etrafına ağacın ihtiyaç duyabileceği kadar suyu tutması için bir çevre oluşturulmalı. Toprağın nemli olması ağacın hızlı büyümesi için önemli olabileceğinden, hızlı kurumasını engellemek için üzerini koruma altına alabilrisiniz.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago