Çiçek bakımı

Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır? nasıl yetiştirilir?

Atatürk çiçeği; kırmızı veyahut sari renk olan dünyanın en nazik çiçeklerinden biri olarak görülen bir tür ponsetya çiçeğidir. Atatürk’ün özel bir takım çabaları ile ülkeye getirildiği için Atatürk Çiçeği adını almıştır. Bu sayede ülkemizde yetiştirilmeye , çoğaltılmaya başlanmıştır. Adeta bir doğa harikası olan bu çiçek türüne evimizde yer açmanız mümkündür. Ancak bakımı biraz daha zor , daha meşakkatli olabilir

İlk olarak Atatürk Çiçeği çok hassas , narin bir çiçektir, kış mevsiminin aylarında soğuklardan mutlaka korunarak az sulanmalıdır. Sonbahar ve yaz aylarında çiçekliklerde bu bitkiyi bulmanız çok daha mümkündür çünkü diğer mevsimlerde yetişmesi çok daha güç olan bir bitkidir. Yaz aylarında bitkinin suya daha çok ihtiyacı olacağı için daha fazla sulanmalıdır. Ve sular iken de dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri suyun toprağın her alanına yetişmesi, her alanını sulamasıdır. Bu bitkiyi sular iken kullanılan kap aynı ölçü kabı olmalı, ve sulamayı hep aynı günde aynı saatte yapmalıyız.

Bu bitkide mümkün oldukça kap veya illa değiştirilmesi gereken bir durum var ise kesinlikle sulama yapılacak kabın ölçüsü değiştirilmemeli, eski kabın ölçüsü ile aynı ölçüde olmalıdır. ( Atatürk bitkisi değişiklik sever bir bitki değildir. ) Bu bitkinin uzun süre yaşaması için en önemli koşullardan biri ise kış aylarında bu bitkinin 15 derecenin altı sıcaklığı olan bir odada bulunmamasıdır. Aksi takdirde bitki donar ve malesef ölür. Bu bitkiyi özellikle kış aylarında sular iken suyun ısısına fazlasıyla dikkat etmemiz gerekir. Su kesinlikle oda sıcaklığında olmalıdır. Asla musluk suyu gibi ısısı ayarlanamayan su verilmemelidir.

Atatürk çiçeği ( ponsetya ) çoğalması

Atatürk çiçeği ( ponsetya ) bitkisinin boyu pek de fazla uzamaz cinsinden ötürü , gelişimi pek bir yavaş olur ,

Bu aşamada köklerinden ayrılan bu bitki ( ponsetya ) bu ayrılan kökler farklı bir saksıya toprak ile konulmalıdır çoğalması için.

Bu çoğalma yöntemine ise kökten ayırma adı verilmektedir. Bu sayede ikinci saksı ( kökten ayrılarak yeni saksıya konulan kök) çok daha hızlı bir şekilde büyüyecek ilk saksı ise kök vermeye devam edecektir

Ponsetyanın ( Atatürk çiçeğinin) çoğaltılması için en uygun , en elverişli , en verimli zaman ise aylardan mayıs ayıdır.

1.Saksı Ve 2. Saksıda bulunmakta olan Atatürk çiçeğine yani bir diğer adı ile ponsetya ya aynı bakım, yerleştirme ve sulama işlemi yapılmalıdır.

Atatürk Çiçeği ( ponsetya ) bitkisinin bakımı , yerleştirilmesi ve sulama işlemi

Güneşi seven bir bitki olan ponsetya bitkisi , Atatürk çiçeği ( ponsetya ) güneş ışığına direk bırakılmalı , güneş ışığına maruz bırakılmalıdır.

Çiçeğin güneş ışığını gören tarafları güneşe doğru eğilimde bulunurlar bu durumu engellemek için ise zaman zaman bu çiçeğin gölgede kalan kısımlarını güneşe doğru değiştirmeliyiz.

Çiçeği çok fazla sıcak havada ve çok fazla soğuk havada bırakmamalıyız ; bu durum çiçeğe ve köklerine zarar verir .

Çok hassas bir bitki olan Atatürk çiçeği hava akımlardan ise çok hızlı etkilenir . Bu hava akımlarından bu bitkiyi korumak gerekmektedir.

Zaman ile topraktaki vitamin ve mineraller bitki tarafından emilmektedir. Bu sebepten yılda en az bir kere toprağa mineral ve vitamin takviyesinde bulunulmalıdır.

Ponsetya bitkisi , Atatürk çiçeği bitkisi bulunduğu konumda başka hiç bir cisim ile temas halinde bulunmamalıdır.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago