Ateş çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Ateş çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Ateş çiçeği, en çok beslenen bitki türlerinden biridir. Peki ateş çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Ateş çiçeğinin birçok türü de bulunmaktadır. Yıllık, uzun ömürlü, mevsimlik, yaprak döken ve yaprak dökmeyen türleri bulunmaktadır. Ateş çiçekleri, genellikle baha aylarında (nisan, mayıs) çiçek açmaktadırlar. Eğer siz de ateş çiçeği beslemek istiyorsanız bu bitkiyi az güneş alan bir yere ekmelisiniz. Ateş çiçeği, doğrudan güneş almamalıdır.

Ateş çiçekleri, genellikle otsu ve çalımsı forma sahip bir bitkidir. Ateş çiçeğinin çiçekleri çeşitli renklerde olabilir ancak en yaygın olan renk (adından da anlaşılacağı üzere) kırmızıdır. Çiçekler, başak veya salkım şekillerinde olabilirler. Ateş çiçeği bitkisinin çiçekleri genellikle yaprak ve koltuk kısımlarına yer almaktadır.  Peki ateş çiçeği nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Ateş Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Ateş çiçeği yetiştirmek isteyen kişiler sıklıkla ateş çiçeği özellikleri nelerdir sorusunu sormaktadırlar. Ateş çiçeği, yaygın olarak Hindistan ülkesinde yetiştirilen bir bitkidir ve tüm dünyaya da Hindistan ülkesinden yayılmıştır. Ateş çiçeği, yüzyıllardan beri Hindistan tıbbında şeker hastalığının tedavisi için kullanılan bir bitkidir. Ateş çiçeğini diyabet tedavisinde kullanmak için öncelikle çiçeğin yaprakları ve çiçek kısımları kurutulmaktadır. Daha sonra bu kurutulan kısımlar çay yapılabilir veya toz haline getirilerek yemeklere katılabiliyor. Ayrıca ateş çiçeğinin düzenli olarak kullanımında stres ve yorgunluğa da iyi geldiği uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Ateş çiçeği, tıp dünyası için hala oldukça gizemli bir bitkidir. Ateş çiçeği bitkisi üzerine çalışmalar hala devam etmektedir.

Ateş Çiçeği Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Ateş çiçeği yetiştirmek isteyen kişilerin ateş çiçeği nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusundan sonra en sık sordukları sorulardan biri de ateş çiçeği bakımının püf noktaları nelerdir sorusudur. Siz de bu püf noktalarla ateş çiçeğinizi sağlıklı bir biçimde yetiştirebilir ve hatta çoğaltabilirsiniz.

Bunada Göz At  Aşkın Gözyaşları Çiçeği Nasıl yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Ateş çiçeği, Lamiaceae familyasının Salviya türüne mensup bir bitkidir. Sağlıklı bir ateş çiçeğinin boyu genellikle 15 ila 120 santimetre arasında değişmektedir. Ateş çiçeğinin boyu arttıkça, haliyle boyu da uzamaktadır. Ateş çiçeği, nemi seven bir bitki türüdür. Bu nedenle kurak yerlerde yetiştirilmeye pek mümkün değildir. Deniz seviyesine yakın yerlerde yetiştirilen bir ateş çiçeğinin, diğerlerinden çok daha sağlıklı ve uzun olduğu gözlemlenmiştir. Ateş çiçeği, ayrıca soğuğu da sevmeyen bir çiçek türüdür. Ancak ateş çiçeğinin bazı türleri -6 derece soğuğa da dayanmaktadır. Bu nedenle ateş çiçeği satın aldığınız bahçıvana çiçeğin türünü sormanız gerekmektedir. Ateş çiçeği gün içinde mutlaka güneş görmelidir. Bu nedenle saksıyı mutlaka güneş gören bir odaya bırakmalısınız. Güneş görmeyen ateş çiçeklerinin yaprakları kuruyabilir ve buruşabilir. Ayrıca ateş çiçeği açık alana da dikilebilir. Eğer bir bahçeniz bulunuyorsa ateş çiçeğinizi güneş gören bir yerine de dikebilirsiniz.

Ateş çiçeğinin toprak seçimi genellikle pek zor değildir. Ateş çiçekleri her toprağa uyum sağlayabilmektedir. Ancak yine de asitli ve kireçli topraklardan uzak durmaya özen göstermelisiniz. Eğer saksıda yetiştirecekseniz ateş çiçeğinin boyu dikkate alınarak büyük ve derin bir saksı seçilmelidir. Çünkü ateş çiçeğinin kökleri rahat hareket etmelidir. Aksi taktirde köklerin gelişmesi durabilir ve ateş çiçeği solabilir. Ateş çiçeği, orta derecede sulanması gereken bir bitki türüdür. Toprağı ne çok fazla kuru ne de çok fazla ıslak olmalıdır. Ateş çiçeğinizi haftada 1 kere bol suyla sulayabilirsiniz. Ateş çiçeğinizi sulamaya karar vermek için parmağınızı toprağa sokun. Eğer toprak nemli ise sulamanıza gerek yoktur. Ancak kuru ise sulamalısınız.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL