Gürgen Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Gürgen Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Türkiye bölgesinde 2 tür olarak bulunan bir ağaçtır. Mobilya sektöründe en sağlam mobilyaların üretiminde hammadde olarak kullanılan bir yapıya sahiptir. Huşgiller familyasında yer almakla birlikte kabuklu ve girintili gri renklerde görünen bir ağaçtır. Gürgen Ağacı Nasıl Yetişir sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Ancak son derece dayanıklı bir ağaç türü olduğundan soğuk hava şartlarında dahi kolayca hayatta kalabilen bir ağaçtır.

Ağaç yetiştirmek isteyenler için Gürgen Ağacı Nasıl Yetiştirilir? bu yazı ile detaylı olarak bilgilendirme yapacağız. Ortalama olarak 150 sene yaşama kapasitesi olan mucizevi bir sağlamlığa sahip bir ağaçtan bahsetmekteyiz. Ancak her bitki her ağaç gibi birtakım bakımları yapmakta fayda vardır. Aksatılmış bakımlar ağacımızın doğru bir şekilde gelişmemesinde büyük rol oynar. Şekil olarak eğilip bükülebilir. Böylesine sağlamlığı olan bir ağacın yanlış gelişmesine kimse müsaade etmez.

Birçok türe sahip olan bir ağaçtır. Özel bazı türlerde 20 metreye kadar uzunluk gözlemlense de ortalama olarak 7 – 8 metre olarak bilinir. Diğer ağaçlara nazaran aksi bir ağaç türüdür ışıkla pek arası olmadığında gölgede daha iyi gelişim gösterdiği bilinmektedir. Gürgen ağacı yetiştiriciliği çok meşakkatli bir iş değildir. Bakım ve yetiştirme süreçlerinde sadece bazı yapılması gerekenler vardır. Yapılması gerekenlere dikkat edildiği sürece telaş edilecek hiçbir şey yoktur.

Gürgen Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Gelişim olarak ilk senelerde yavaş ilerleme göstermekte olan Gürgen Ağacının Özellikleri Nelerdir? merak edenler için birkaç detay içeren önerilerde bulunacağız. Dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu sebeple soğuk ya da dondan etkilenmez ancak yazları sulanmasına özen gösterilmesi gereklidir. Gürgen ağacı büyük bir ağaç türü olduğundan gelişmiş durumunda alıp dikmeniz çok olası olmayacaktır. Durum böyle olunca bir gürgen ağacına sahip olmak istiyorsanız fidan olarak dikmeniz en uygunu olacaktır.

Bunada Göz At  Kayısı ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Gürgen ağacı fidanının dikileceği yerlerin verimli, güçlü ve su bakımından zengin yerlere dikilmesi önemli bir ağaç türüdür. Su ve verimli topraklara meyilli olmasıyla bilinen bir ağaç olsa da bazen hiç umulmayacak şekillerde kurak bir toprakta da yetiştiğine şahit olmamız mümkündür. İlk dikildiği zamanlar suya çok fazla ihtiyaç duyar geliştikçe su ihtiyacı durumu daha aza düşer.

Gürgen Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Gürgen ağacı her ne kadar dayanıklı olduğu bilinen bir ağaç türü olsa da gelişim ve yetiştirilmesinde izlenmesi gereken birtakım yollar vardır. Dikkat edilmediği takdirde gelişimi her zaman kusurlu olabilir, ağaç hiç canlanmadan ölebilir. Gürgen Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktalarını şöyle sıralamak mümkündür;

  • Gürgen ağacı ekmek istiyorsanız çimlendirme ya da fidan yapmayı bilmiyorsanız satın alacağınız fidanın 50cm üzerinde bir fidan olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Gürgen ağacına has bir özellik değildir fakat ağaç fidanlarının 3 yaşında ekimi daha iyi verim almada önemli bir role sahiptir.
  • Fidanların dikim zamanları gelişmiş ekim tekniklerinden dolayı çok önemli değildir. Tüplü ekim yöntemi ile her mevsimde dikilebilir.
  • Gürgen ağacınızın gelişimini hızlandırmak için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus olarak ta ışık gelmektedir. Mutlaka ışık alabileceği bir alana ekilmelidir.
  • Soğuk koşullara dayanabilme özelliğine rağmen dayanabileceği sıcaklığın 5 derecenin üzerinde olmasını sağlamak gerekir.
  • Dip bölümü kuruma gösterdikçe normal olarak sulanması uygun olandır. Ancak fazla sudan zarar görmez.
  • Her yıl diplerinden budama yapılması gerekir. Özellikle kış mevsiminde çiçeklerini döktükten sonrasında budama en sağlıklısıdır.
  • Gürgen ağacınızın dikimi sonrasında 2 – 3 ay geçince gübreleme yapmanız gelişiminde fayda verecektir.
  • Eğer 1’den fazla gürgen ağacı dikmeyi düşünüyorsanız aralarında mutlaka 2 metre kadar boşluk bırakmalısınız.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL