Ağaç bakımı

Jacaranda Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Bahçenizin lavanta kokulu mor çiçeklerle kaplandığını görmek hoşunuza gider miydi? Bu yazımızda jacaranda ağacı nasıl yetiştirilir ve jacaranda ağacı özellikleri nelerdir gibi konulara değineceğiz.

Jacaranda ağacı, uzun ömürlü, kokulu çiçeklere sahip ve bahçe süsü olarak yaygın olarak kullanılan tropikal bir ağaçtır. Ağaç, kumlu topraklara ve güneş alan kısımlarda dikilmelidir. Özellikle fidan iken çok fazla güneşe ihtiyaç duyabilen ancak fazla kurak zamanlarda yanma yaşayabilir. Toprağa dikilmeden önce saksıda yetiştirmek daha kolay bir hal olacaktır. İlkbahar ve yaz mevsiminin başlarında etrafını mosmor çiçekler açar ve çok yoğun bir kokunun kaynağı olur.

Jacaranda ağacı nasıl yetiştirilir? Bu ağaç, donma riskinin bulunmadığı ve aşırı soğuk olmayan ılık ve sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.  Bu ağaç, fidan veya tohum yöntemi ile büyütebilir. Tohumlar yaz aylarında odunsu kabuktan çıkarılır. Fidanlar ise sağlıklı dallarından ucundan elde edebilir. Fidan ile jacaranda ağacı dikmek istiyorsanız, doğru mevsimi seçmeniz gerekir. Bir miktar kabartılan en az 15 cm uzunluğundaki fidanlar toprağa dikilir ve can suyu verilir. Rüzgarlı alanlarda düz ve kabuksuz bir hereke kullanarak düz büyümesini destekleyebilirsiniz.

Tohumlu jacaranda ağacı yetiştirmek için mevsiminde topladığınız tohumları çok dikkatli bir şekilde korumalısınız. Tohumları bir gün ılık bir suda bekleyin ve taze su ile sürekli olarak spreyleme yapın. Çimlenme çoğu tohuma göre daha yavaş olur ve yaklaşık bir aylık süre zarfında çimlenirler. %50 torf %50 perlit karışımında çimlendirme yapabilirsiniz. Çimlenen tohumları drene edilmiş saksılara dikin ve filizlenene kadar toprağını sulu tutun ve aydınlık köşelerde bekletin.

Jacaranda Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Bahçenizde hoş bir koku ve mor bir görsel oluşturan jacaranda ağacının özellikleri nelerdir?

Kahverengi ve gri renklerinde dış kabuğa sahip jacaranda, 20 metreye kadar büyüyebilir. Genç bir fidanken gövdesi ve dalları pürüzsüz bir halde olur büyüdükçe dış yüzeyi pürüzlü bir hal almaya başlar. Açtığı çiçekler salkıma benzer gruplar şeklinde kümelenir ve bir çiçeğin boyu ortalama 5 cm büyüklüğüne kadar erişebilir. Tohumları büyük, kabuksu bir yuva içerisinde yetişir ve olgunluğa eriştikten sonra bu kabuklar açılarak dökülür.

Jacaranda ağacı, Amerika’nın sıcak bölgelerinde, Avustralya’da ve Akdeniz ikliminde yer alan ülkelerde yetiştirilebilir. Son zamanlarda ev bitkisi olarak yetiştirilmek üzere kuzey iklimine sahip ülkelerde başarılı bonsai ağacı olarak da üretilmeye başlandı. Sıcaklığın -9 derecenin altına düştüğü iklimlerde ölebilir. Ancak daha sonra kökü sağlam kalırsa, tekrar bu kökler üzerinden yeşillenebilme fırsatı bulabilir. Çiçek veren her ağaç gibi, taze çiçekleri koku verir ancak yere düşen çiçekleri yerde kalın bir tabaka oluşturabilir ve balçık halini alabilir. Bahçe kenarlarında kolaylıkla yetiştirilebilir. Trompet aletine benzeyen çiçeklere sahip bu ağacın diğer isimleri: Brezilya gül ağacı, mavi jakaranda, mavi trompet ağacıdır.

Jacaranda Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Jacaranda ağacı yetiştmenin/bakımın püf noktaları arasında bilmeniz gereken ilk şey, aşırı has hassas olduklarını bilmektir. Tohumları dahi en ufak bir zedelenmeye karşı zayi olabilirler. Ayrıca fidanlar 30 cm boyuna gelene kadar hemen her gün bakıma muhtaçlardır. Güneş görmedikleri veya fazla güneş gördükleri taktirde kuruyabilirler. Bu sebeplere bağlı olarak günlük güneş ve gölge ihtiyaçları takip edilmeli. Daha fazla bilmeniz gereken jacaranda ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları:

  • İyi drene edilmiş kumlu topraklara ihtiyaç duyarlar ve güneşi çok severler. Düşük besinli basit gübrelerle beslenebilirler. En iyi toprak pH değeri, 6 ila 6.8 civarıdır.
  • Kil, balçık ve kuma toleranslıdır ancak ıslak toprağa ekilmemelidir. Toprağın düzgün şekilde süzüldüğünden emin olun, yoksa mantar kökü çürümesine sebep olur.
  • Sulama için toprağını çok fazla ıslak bırakmamakla birlikte nemli olduğundan emin olmanız gerekir. Yıl boyunca yaprakları güneş sevse de kökleri suya ihtiyaç duyabilir. Kurak mevsimlerde ek sulanma ihtiyacı hissedebilir.
  • Sıcak iklimleri çok sevseler de yüksek sıcaklıkların yaşandığı dönemlerde gövde yanması ile karşı karşıya kalabilirler. Bu tip zamanlarda gövdesinin korunmaya ihtiyacı olabilir.
  • Jacaranda ağacı, çok fazla budama isteyen bir ağaçtır. Sağlıklı ve şekilli yetiştirmenin püf noktası bu şekilde mümkün olabilir.
  • Jacaranda ağacından daha fazla çiçek alabilmek için, ilkbahar mevsiminden önce ince dalları kesilmelidir.
  • Kalın ve gövdeyi zorlayan dalların kesilmesi hayati bir öneme sahiptir. Kalın dallar zamanla ağacın gövdesinin iki ayrılmasına veya kırılmasına sebep olabilir.
Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago