Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Türkiye’nin bazı bölgelerinde, özellikle yüksek kesimlerinde çok fazla kestane ağacına denk gelirsiniz. Özellikle Bursa’ya bakan Uludağ yamaçlarında yetişen kestane ağaçları, ülkenin en kaliteli mahsullerini verirler. Evinde kestane ağacı yetiştirmek ve dikenli meyvelere sahip bir kestane ağacı nasıl yetiştirilir merak edenler için, ekimden yetiştirmeye kadar kapsamlı bir rehber hazırladık.

Kestane ağaçlarının büyüklükleri, türlerine göre değişiklik gösterseler de ortalama 30 metre uzunluğunda olduğu söylenebilir. En uzun kestane ağaçları, Amerikan kestanesidir. Ülkemizde yetişen Avrupa kestanesi, kırmızı, kahverengi veya gri kabuklu ağaçlardır. Gençken gövdeleri daha çok düz ve pürüzsüz olur ancak yaşlandıkça çam ağacına benzer bir hal alırlar. Çok dayanıklı bir ağaç türüdür ve yapraklar yılın her günü yeşildir. Mızrak şeklinde geniş kestane ağaçlarını tanıdıktan sonra gördüğünüz her yerde tanıyabilirsiniz. Kestane ağacının bahar aylarında açan çiçekleri uzun ve beyaz renktedir.

Kestane ağacı nasıl yetiştirilir diye merak ediyorsanız en önemli husus topraktır. Tüm kestane ağacı türlerinin gelişmesi için iyi drene edilmiş toprak gerekir. Arazi eğimli ise kısmen killi toprakta büyüyebilirler, ancak en iyi sonucu derin, kumlu topraklarda verirler. Kestane ağaçları yetiştirmeden önce toprağınızın asidik olduğundan emin olun. Emin değilseniz pH testi yaptırın. 4.5 ile 6.5 arasında bir pH’a ihtiyacınız olacak. Kestane tohumunu çimlendirmek için kışlama işlemi uygulamanız gerekir. Bunun için üç ay boyunca soğuk olacak bir yer kilerine veya buzdolabına ihtiyacınız olacak. Kışlama işleminden önce tohumları poşetlere koyduğunuza emin olun. Belli bir zaman sonra nemi kendi kendilerine oluştururlar. Tohumlar, sıcaklığa bağlı olarak birkaç ay sonra filizlenmeye başlayacaktır.

Eğer uygun şartlar sağlanamaz ve çimlenme gerçekleşmezse, nemlendirilmiş bir kâğıt havlu ile kestane tohumlarını sarıp nemli tutabilirsiniz. Çimlenen tohumları mart ayında drenajlı toprağa ekebilirsiniz.

Bunada Göz At  Sabun Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kestane Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Kestane ağaçlarının Avrupa’da ve Amerika’da yetişen iki farklı türü olsa da çoğu özellikleri ortaktır. İşte kestane ağacının özellikleri:

Botanik isimleri castanea sativadır. Teknik olarak rüzgârda tozlaşan ağaçlardır ancak böcekler de kestane çiçeklerine çok fazla gelirler ve tozlaşmaya yardımcı olurlar. Ortalama boyları 20 metredir ve 30 metreye kadar uzayabilirler. Kışın yaprak dökmezler, yaprakları düzensiz, çok yoğun ve koyu renkli olurlar. Kabukları gençken pürüzsüz olur ancak olgunlaştıkça pürüzlü bir hal alırlar.

Çiçeklerinin renkleri beyaza çalar ve 8 ila 13 cm arasında olurlar. Çiçekler bal arıları ve kelebekler için çok önemli bir besin kaynağıdır.  İlkbahardan yazın ilk aylarına kadar yoğun çiçekler verirler ve bu çiçekler dikenli kabuklara dönüşür. Bu dikenli kabuklar olgunlaşır ve içlerinden kestaneler çıkar. At kestanesi dışındaki kestaneler çiğ olarak yenilebilir ve toksik değildir. Genelde yüksek ve soğuk kesimlerde yaşarlar ve -23,3 ile -20,6 ° C sıcaklıklara karşı dayanabilirler.

Kestaneler, kompleks karbonhidrat bakımından zengin, çok hızlı büyüyen ağaçlardır. Kestanenin faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bilinen bazı faydaları:

  • İshal giderici
  • Tahriş olmuş boğazları iyileştirme
  • Öksürük ve soğuk algınlık semptomlarını giderme
  • Hematokezya enfeksiyonlarını, yaraları ve iltihapları giderme
  • Böbrek rahatsızlıkları, mide rahatsızlıklarını yatıştırma

Kestane Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kestane ağacı bakımın/yetiştirmenin püf noktaları değişken toprak ve iklim koşullara bağlıdır. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenler basit:

  • Bir kestane ağacı toprak konusunda çok fazla seçici olmaz ancak 5 ila 6.5 pH arasında en iyi sonucu verirler.
  • Kestane ağaçlarının çiçeklenmesi yaz mevsimine kadar devam edebilir. Yoğun rüzgâr alan yerlerde dayanıklı olsalar da çiçekleri çok çabuk yok olabilir. Bu durumda meyve alamazsınız. Bu yüzden ağacınızın çok fazla rüzgâr almayan bölgelerde dikilmiş olması gerekir.
  • Kış aylarında hasta, ince ve alt kısımdaki dallarını budayarak daha sağlıklı meyveler vermesini sağlayabilirsiniz.
  • Ceviz ağacına benzer koşullarda yaşamayı severler ve tınlı topraklarda güneş alan yerler en idealidir.
  • Çok fazla sulamaktan kaçının. Kestane ağaçları ıslak olmayı sevmezler ve kökleri çürür. Bu yüzden dere kenarı veya bataklık yanı gibi dikim alanları iyi tercih değildir.
Bunada Göz At  Hibiskus çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL