Ağaç bakımı

Kırmızı Erik Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kırmızı erik ağacı, bahar aylarında bir çiçek bahçesi gibi görünen ve yaz aylarının en güzel ve tatlı meyvelerinden birisidir. Bu güzel ve verimli ağacı ev bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Üstelik taze bir meyve, en sağlıklı tatlılardan birisidir. Doğru yerde yetiştirilirse sonuç harika olacaktır. Ayrıca kırmızı erik dalından koparıldığı gibi yenilebilir, reçeli yapılabilir ve keklerinizi süsleyebilir.

Siz de bahçenizde böylesine güzel ve faydalı bir ağaç görmek istiyorsanız, sizler için kırmızı erik ağacı nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını vereceğiniz. Ancak tüm bunların öncesinde zahmete girmeden önce bilmeniz gereken şey şu ki, bulunduğunuz iklim kırmızı erik ağacı için uygun mu. Çünkü bu ağaç çiçek açmaya çok uygun bir yapıdadır ve ilkbahar aylarının gelmesiyle birlikte binlerce çiçek açabilir. Olası bir dolu, don ve yağmur fırtınasıyla beraber daha sonrasında meyveye dönüşecek tüm bu çiçekler yok olabilir.

Kırmızı erik ağacı yetiştirmeden önce en önemlisi uygun bir seçim yapmak olacaktır. Kırmızı erik ağacının anavatanı Japonya ve Avrupa’dır. Ancak Amerikan tipi kırmızı erik de seçenekler arasındadır. Avrupa’da ve Türkiye’de yetiştirebileceğimiz kırmızı erik, Şeftali ağacının yetiştiği iklim kuşaklarında yetiştirilebilir. Gençken bakımı iyi yapılmış bir fidan, ağaç olduğunda yaz mevsiminde iki kez meyve verebilir. Yani bahar aylarının sonlarından yaz aylarının sonuna kadar bahçenizden eksik olmaz. Erik ağacı dikimi için en iyi zamanla, İlkbahar mevsiminin başlangıcıdır. Tohum olarak ekim yapmayı düşünüyorsanız, süreç biraz daha yavaş olacaktır ve bu 10-12 haftayı bulabilir. Erik meyvesinden elde edeceğiniz çekirdekleri iyice temizledikten sonra, nemli bir kağıda sarılarak bir poşetin içine koyun ve buzdolabına koyun. Erken filizlenme ihtimaline karşı 2 haftada bir filizlenip filizlenmediğini gözlemleyin. Filizlenme başladıktan sonra bir saksıya alınan çekirdek, yaklaşık 2cm kadar toprak altına alınır. Toprağı sürekli nemli tutun ancak çok fazla sulanmasını önleyin ve güneş alacak bir yerde bekleyin.

Toprağa cemre düştükten ve don tehlikesi ortadan kalktıktan sonra, fidanınızı günde en az 6 saat güneş alabilecek bir konuma dikin. Nihai yere alacağınız fidenizi toprağıyla beraber taşıyın ve biraz gübre ile toprağını sık sık nemlendirmeyi aksatmayın. Ağaçtan yenilebilir bir meyve almanız birkaç yılı alacak ancak sizden sonra nesiller boyunca kalacak bir miras bırakmanızı sağlayacaktır. Erik ağacının 6 metreye kadar uzayabileceğiniz göz önünde bulundurun ve büyüyeceği yeri buna göre belirleyin.

Kırmızı Erik Ağacının Bakımı Nasıl Olur?

Meyve ağaçları, süs bitkilerine oranla daha fazla bakım isteyen ağaçlardır. Lezzetli bir meyve verecek olan kırmızı erik ağacının bakımı nasıl olmalı sizlerle paylaşacağız.

Erik ağacı hemen her meyve ağacı gibi suyu sever ancak kökünün sürekli ıslak kalmayacak bir yere dikilmesine özen gösterin ve diktiğiniz yerde günde en az 6 saat güneş almalı. Eğer diktiğiniz yer çok fazla güneş alıyorsa, yanına güçlendirici bir kazık dikebilir ve destek almasını sağlayabilirsiniz. Dikim sırasında özellikle ilk günlerde çok sık sulayın. Kış aylarında yağmur alan bir yerdeyseniz, sulamanıza gerek kalmayacaktır.

Dikkat edilmesi gereken diğer önemli unsurlardan bir diğeri de ağacın meyve vermeye başlayana kadar gübrelenmemesidir. Ancak gübre vermeye başlayan ağaç, her yıl düzenli olarak gübrelenmelidir. Ağaçlarınızın hastalıklardan korunması ve sağlıklı büyüye bilmesi için düzenli olarak budanması, böcek salgınlarında ziraat ilaçlarıyla azami miktarda ilaçlanmalıdır.  Budama yapmak için sonbahar ve ilkbahar mevsimlerini tercih edebilirsiniz. Sonbahar aylarında toprağın nefes almasını engelleyecek yaprakları bir tırmık yardımıyla temizleyebilirsiniz. Meyve vermeye başladığında daha büyük ve sağlıklı meyveler almak isterseniz, bir dalda çok fazla erik ağacı bulursa, tekleme tekniği ile seyreltilebilir.

 

 

 

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago