Çiçek bakımı

Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Güzelliği gibi bakım olarak da detay gerektiren bir çiçek türüdür. Bakım konusunda biraz zorlayabilir. Ancak tüm bu uğraşa değecek bir görünüm katacağının garantisini verebiliriz hayatınıza. Doğada 2 türe sahip olan bir bitkidir. Peki Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir merak edenler için bu yazı cevap olacak kıvamda bir yazıdır. Küpe çiçeği öncelikle çok hassas bir bitkidir. Bu nedenle sıcaktan hiç hoşlanmaz fazla güneş ışınlarına maruz kaldığında anında kuruma yapabilir. Gölge çiçeğidir. Günlük 1 saatin altında gün ışığı alması dahi yeterli olacaktır.

Küpe Çiçeği Yetiştirmek zor bir işlem olsa da keyif verici bir olaydır. 20 dereceyi geçmeyen sıcaklıklar gelişimde büyük rol oynar. Mor ve mavi renkleri barındıran bu bitki çiçeklerini açtığında mucizevi bir görsel oluşturmaktadır. İşte açmış olduğu çiçeklerle bütün uğraşlara değmiş olur. Küpe çiçeği ismini küpeye olan benzerliğinden almıştır. Genel olarak bu güzel görsel toprağa ekilmektedir. Ancak sarmaşık özelliği taşımakta olan bu çiçek yuvarlak saksılarda da çok güzel görünmektedir. Saksıda yetiştirilecek her bitki için saksı seçimi çok önemlidir. Saksı seçiminiz doğru olmaz ise yetişmesi ve görüntüsünde beklenen durum olmaz sorun yaşanabilir.

Küpe Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Küpe Çiçeği Özellikleri Nelerdir? her şeyden önce yetiştirilecek yerin doğru seçimi başta gelmektedir. Hassas bir yapıya sahip küpe çiçeği her yeri sevmeyebilir bu durumda gelişimini durdurabilir. Ekim ayları çok önemlidir. İlkbahar aylarında don dönemi geçtiğinde ekilmesi bu narin çiçek için en uygun olanıdır. Tohum ile yetiştirmesi zor bir bitkidir fakat tohum ile yetiştirmek en garantilisidir. Tohum olarak ekmek sadece biraz daha fazla özen gerektirebilir. Elinizde hazırda tohum varsa bir yoğurt kabı ile çimlendirme işlemine başlayabilirsiniz. Kompost kullanmanız çok yararlı olacaktır. Tohumları kompostun üzerine bıraktıktan sonra çok az bir şekilde tohumların üzerini toprak ile örterek streç gererek nemlenmenin kaynağını içerisinde tutmuş olursunuz buda çimlenme evresinde en çok işe yarayan yöntemdir.

Çimlenme gerçekleşmesiyle birlikte farklı yere almak doğru olmaz çimlenen fidelerin güçlendiğinden emin olmadan farklı bir yere almamak gerekir. Çimlenme zamanı süresince direk olarak su verilmez püskürtme yöntemi ile sulamak daha faydalı olacaktır. Fidelerin boyutları 8 – 10 cm ulaştıktan sonra dikkatlice farklı bir saksıya geçirilebilir. Değiştireceğiniz saksının derinliği ve vereceğiniz suyun fazlası için akış deliği olmasına özen göstermelisiniz. Kökleri çok hassasken yaşama olasılığı kalmaz fazla su sebebiyle kuruyabilir. Toprağına az miktarlarda destekleyici gübre verilebilir. Gelişimini tamamlasa da bakımında dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

Küpe Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Zorlu bir yetiştirme süreci olan küpe çiçeği her evin en güzel köşesinde bulunması gereken çiçeklerdendir. Bakımı üzerinde bilgi sahibi olduğunuzda çok eğlenceli bir çiçek türüdür. İzlemesi ve bakımı çok keyifli bir çiçektir. Küpe Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Şunlardır;

  • Çiçek mevsimi boyunca düzenli ve sürekli çiçek açabilmesi adına toprağı kurudukça su verilmesi çok önemlidir.
  • Toprağın üzeri kuru olsa da köklerinde mutlaka nemli toprak bulunmalıdır. Aksi takdirde kurumaya sebebiyet verir hastalığa dayanıksız bir bitki olur.
  • Haftada ya da iki haftada bir suyu verirken sıvı gübre karıştırılmalıdır.
  • Güneşin en kavurucu olduğu aylarda direk olarak güneş görmeyecek bir konumda olmalıdır. Yanarak kuruyabilir.

Küpe çiçeği hassas bir bitkidir. Yoğun su ve direk olarak alacağı kavurucu güneş ışığı yüzünden zayıflayarak kuruma gösterebilir. Yetişkin bir küpe çiçeğinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar su ve ışık olarak bilinm

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago