Ağaç bakımı

Mazı Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Mazı Ağaçlarının hemen hepsi dekorasyon için yetiştirilen bitkilerdir. Çok güzel bir rengi vardır. Ev dekorlarında büyük bir öneme sahiptir. Genel olarak tohum ve çelik yöntemi ile üretilen bir bitkidir ancak aşı ile de üretilebilmektedir. Mazı ağacı Nasıl Yetiştirilir merak edenler için gereken bilgileri derleyeceğiz.

Dekore olarak kullanılmakta olan bu ağacımız çalı formunda gelişmektedir. Bir servi ağacı türüdür. Genel olarak piramit görüntüsü oluşturur ve o şekilde büyümesi devam eder. Enteresan bir yaprak yapısı bulunmaktadır. İlginç bir yapı ve dayanıklılığa sahip mazı ağacının çok güzel bir kokusu vardır.

Mazı Ağacı Yetiştiriciliği son derece basit bir yol ile mümkündür. Fakat bu ağacın ekim ve bakımında izlenmesi gereken birtakım yollar mevcuttur. En garanti üretim şekli tohum ile üretim olarak bilinmektedir. Çelik yöntemi biraz zahmetli bir üretim şekli olduğundan çok tercih edilmeyebilir. Ilıman iklim bitkilerindendir. Güneş ışığında hızlıca gelişim gösterir. Özelliklede ekilecek toprak türünde mineral olarak zengin ve kireçli topraklarda büyümesi daha kolay ve hızlı olacaktır. Sulama olarak çok sık sulanmaya ihtiyaç duymaması dışında ara sıra ihtiyaç duyabilir.

Mazı Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Mazı Ağacı Özellikleri Nelerdir? konusu bitki yetiştiricileri için en önemli ve merak edilen konulardandır. Mazı ağacı iğne yapraklı ağaçlardandır. Süs ve dekor için üretilen yetiştirilen ağaç türlerindendir. Çok dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sıcak ve soğuk iklimlerde yaşayabilir. Güneş ışığını çok sevdiği gibi toprak ayırmaksızın gelişim gösterebilir. Dekoratif amaçlı olarak bahçelerinizi mazı ağacı ile süslemeniz mümkündür. Mazı ağacı ile evinizin bahçesinde çitler oluşturabilirsiniz. Oldukça dayanıklı bir ağaç türü olmasından sebep soğuk mevsimlere de dayanıklı bir ağaçtır.

Güzel kokulu mazı ağacı sağlık bakımından da şifalı bir bitkidir. Verdiği meyveleri ishalde çok başarılı bir rol oynamaktadır. Yaprakları da insan vücudunda oluşan siğillere çok iyi gelmektedir. Tabi sadece bunlarla kalmamakta ve idrar sorunlarını gidermekte, romatizma ağrılarına iyi gelmekte ve balgam sorununu sonlandırmakta büyük bir rol oynamaktadır. Sağlık konusunda yardımcı olduğu kadar boyacılıkta, kereste alanlarında ve kaliteli bir yakacak olarak da kullanılabilmektedir.

Mazı Ağacı Yetiştirilmenin/Bakımının Püf Noktaları

Her ağaçta olduğu gibi mazı ağacının da yetiştirilme aşamalarında dikkat edilmesi gerekenler vardır. Ekiminden tutunda büyümesine kadar geçen süre içerisinde mutlaka ilgilenilmelidir. Özelliklede dekor bitkisi olarak kullanım alanını kapsıyorsa budaması sulaması ekim ve bakımı hakkında her şeyi bilmekte fayda vardır. Hazır satın alımı da mevcuttur. Fakat en güzel ve eğlenceli yanı tohumdan mazı yetiştirmektir. Mazı Ağacı Yetiştirilmenin/Bakımının Püf Noktaları şunlardır;

  • Tohum ve çelik yöntemi ile üretilmesi sağlıklı üretimdir.
  • Tohum ile üretimde tohumların mantara karşı etkilenmemeleri adına 24 saat kadar mantar ilaçlı suda bekletilmeleri gerekmektedir.
  • Sonrasında tohumlar sığı bir derinlikte ilk ekim için uygun olacak bir torf içerisine ekilmelidir.
  • Tohumların ekimi gerçekleştirildikten sonraki aşamada düzenli sulama ve ortamın sıcaklığının sabit tutulması çimlenme için büyük önem taşımaktadır.
  • Çimlenme için ekilen tohumların ortamı 15 derece ile 25 derece arasında seyretmeli aksi takdirde tohumlar bozulabilir. Bundan sebep çimlenme gerçekleşmez ve aynı tohum ıslatmayı tekrar yapmak zorunda kalırsınız.
  • Tohumlar topladığı gibi ekim sağlanabilir ya da 2 – 3 ay beklenir ve ekim gerçekleştirilir.
  • Sürekli yeşil bir görüntüye sahiptir. Bu durumu korumak için gerekli bakım ve budamaları yapmak gereklidir.
  • Çit olarak kullanılmayı hedefleyen mazılar 25 cm aralıklarla ekilmelidirler.
  • İlk bahadan önce budanmalıdır.
  • Budama yapıldığı takdirde formu güzelleşir ve büyüme, gelişme hızı değişir.
Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago