Ağaç bakımı

Kuşburnu Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Bulunduğu bölgelerde doğal bir koruma alanı sağlayan, görsel anlamda açtığı çiçeklerle çevresini güzelleştiren ve vazgeçilmez bir şifa kaynağı olan kuşburnu ağacı nasıl yetiştirilir?  Ekim alanı seçmeden önce 1,5 metre kadar büyüyebilecek ve bol güneş gören bir alan seçmelisiniz. Kuşburnu ağacı dikenli, çalılık benzeri bir ağaç olacağından, herhangi bir patika ortasında veya giriş alanında bulunması sorun olabilecektir. Kuşburnu ağacının dikimi bahar aylarında yapılır.

Kuşburnu Ağacının Tohumlanması

Kuşburnu filizlerinin tohumlanması, diğer bitkilere oranla daha uzun, birkaç ay kadar sürebilir. Kuşburnu ağacı ekimi için, kuşburnu meyvelerini bir bıçak yardımıyla ikiye bölün, çekirdeğini çıkartın ve kurutun. Daha sonra filizlenmesi için uygun bir ortamda tutabilir ve kök salmaya başlarken toprakla buluşturabilirsiniz. Tohumların filizlenebilmesi için kuruttuğunuz tohumları bir bardak içine ve bir çay kaşığı beyazlatıcı atın. Yaklaşık yarım saat kadar bu şekilde bekletin. Bu yaptığımız işlem, tohumların küflenmesini engelleyecektir. Bir tülbent veya benzeri bir şeyle suyunu süzün ve daha sonra mümkün olduğu kadar elinizi sürmeden suyla durulayın. Daha sonra tohumların her birini ayrı plastik kaplara veya poşetlere koyun. Poşetlerin içerisinde yosun, pamuk veya benzeri nemli bir şey bırakın. Kapların içine yerleştirdiğiniz kapları en az 45, en fazla 60 gün kadar kuru, rutubetsiz ve serin bir ortamda saklayın. Kuşburnu tohumlarının filizlenebilmesi için serin bir ortamda bulunması gerekir. Bekletilen tohumların filizlenmeye başladığını gördüğünüz anda, her birini farklı saksılara yerleştirerek bahçe toprağına alabilirsiniz. Dilerseniz tüm tohumları bir dikim tepsisine alabilir, dilerseniz bol güneş alan bir toprağa alabilirsiniz.

Kuşburnu Ağacının Fidelenmesi

Bu işin daha zahmetli yanıdır ve dilerseniz kuşburnu ağacını fidan olarak ekim tekniğini de deneyebilirsiniz.  Bunun için son bahar aylarında yetişkin ağaçlardan alacağınız fide, yetiştirilmesi daha kolay bir ortam sağlar. Budadığınız fideleri toprağa yatay kalacak şekilde yerleştirip, köklerini havalandırdığınız toprakla doldurabilirsiniz. Fidelerin en az 15 cm olmasına dikkat edin. Tıpkı tohumların olduğu gibi, fidelerin de kök salabilmesi için serin ortamda bulunması gerekir. Bunun için yapacağınız işlemler şu şekildedir:

Kök kısımlarını öncelikle nem geçirmeyen bir kağıtla, nemli kağıtla ve tekrar nemli geçirmeyen bir kağıtla sarılması ve bu sayede sürekli sabit bir ortamda hissetmesi sağlanmalı. Daha sonra buzdolabında muhafaza edin. Kök salmaya başladığında havalandırılmış gübreli toprağa dikin. Bu alanın güneş gören bir yer olduğuna dikkat etmelisiniz. Her iklim şartına uyumlu olsalar da güneşe karşı hızlı reaksiyon gösteren bir bitkidir. Eğer kış ayları sert geçiyorsa, ilkbahar daha uygun bir seçimdir. Dikkat etmeniz gereken hususlardan bir diğeri, kökün yaklaşık yarım metrelik bir alanda dikilmesidir. Böylece kök daha kolay nefes alabilir.

Kuşburnu Ağacının Bakımı

Kuşburnu ağacının bakımı diğer ağaçlara göre daha kolaydır. Bunun sebebi, bu bitkinin hemen her tür toprak ve iklim biçimine uyum sağlaması. Yukarıda yer alan işlemleri gerçekleştirdikten sonra, ağaç gerçek bir kök salmaya başladığı andan itibaren kök toprakla birlikte taşınmalı. Can suyu dediğimiz suyu vermeyi ihmal etmeyin. Dilerseniz ağacınıza gübre de verebilirsiniz ancak bu şart değildir. Dikimden sonra ayda en az bir kere sulamalısınız. Toprağı havalandırmak da ağacınızın hızlı büyümesi için etkili olacaktır. Bu işlemler, meyvenin tane büyüklüğünden sıklığına kadar birçok şeyde etkili olacaktır. Budamaya çok fazla ihtiyaç duyulmaz ancak dilerseniz çiçek vermediği zamanlarda budama yapabilirsiniz. Kuşburnu ağacının meyve vermeden önce açan hoş çiçekleri daha sonradan meyveye dönüşeceğinden, bu çiçeklerin toplanmaması ve zarar verilmemesi gerekir.

 

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago