Nergis nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Nergis nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Nergis çiçeği hoş görüntüsünün yanında güzel kokusu ile, baharın habercisi olarak nitelendirilen bir çiçek olarak dikkat çekiyor. Sokakları saran kokusu ile ilgi çeken çiçek, aynı zamanda tüm evi etkisi altına alabilmektedir. Sizlere bu yazımızda nergis nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtını vereceğiz. Bu bilgiler ışığında siz de Nergis yetiştirme şansına sahip olabilirsiniz.

Nergis, baharın yüzünü göstermeye başlaması ile her yerde karşımıza çıkan olağan üstü güzel çiçeklerden biri olarak dikkat çekiyor. Bu çiçek, gönderinin gönderilen kişiye ‘’Çok güzelsin’’ mesajı vermesi anlamına geliyor. Bu çiçeği hem saksıda hem de bahçede yetiştirmeniz mümkündür.

Nergis, Botanik dilinde Narcisuss olarak biliniyor. Bunun yanında faydaları saymakla bitmeyen bir çiçektir. Soğanları zehirli olmasına karşı iyileştirici yanı her zaman için ön plandadır. Ateş düşürür ve yatıştırıcıdır. Bunun yanında kusturucu olarak kullanılır. İshal yaparak kabızlığa iyi gelir ve mesane ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.

Avrupa başta olmak üzere Kuzey Kuşakta, 40 kadar türü olduğunu söylemek mümkündür. Sap olarak 20-80 cm arasında yükselebilir. Çiçeklerin taç yaprakları, sarı ve beyazın değişik renklerini taşıyabilmektedir. Japonya dahil tüm Akdeniz kıyılarında yetişir.

Nergis Çiçeği Yetiştirmek

Nergis çiçeği üretmenin 2 yolu olduğunu ifade edebiliriz. Bunlardan ilki, tohum ile üretim olarak karşımıza çıkıyor. Diğer ise yavru soğanları ayırarak üretimdir. 2. Yöntemin daha fazla uygulandığından söz edebiliriz. Eski soğanların, tekrar dikilmesi, bir üretim yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

Sizlere yazımızın bu bölümünde, Nergis çiçeğinin ne zaman dikileceğinden bahsedeceğiz. İrileşen soğanlar, dip kısımlarından yaklaşık olarak 4-5 yavru soğancık oluşturur. Bunlardan 2-3 tanesi diğerlerine oranla daha kuvvetli gelişir.

Temmuz ve Ağustos aylarında ise, toprak üstü aksamı kuruduktan sonra, soğanlar kökleri incitmeden sökülür, sonrasında ayrılarak dikime kadar bekletilir.

Bunada Göz At  Kartopu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Nergis Nasıl Dikilir?

Nergis ekilecek olan tarlanın toprağı sulanmaz. Tırmık yardımı ile toprak artık nergis dikimi için hazır hale getirilir. Bunun yanında nergis ekilecek olan toprakta potasyum ve fosfor olması gerekmektedir. Bu nedenle gübreleme oldukça önemlidir. Aynı zamanda hayvan gübresi seçerken dikkatli olmak gerekiyor. çok fazla gübre çiçeğe zarar verir.

Kasım ayına kadar ekiminin tamamlanması, Nergis çiçeği için oldukça önemlidir. Dikim karık usulü yapılmaktadır. Karıkların arasında mesafe 15-20 cm olması gerekiyor. Karıklar ev soğanlar arası mesafe toprak durumuna göre 10-20 cm olarak değişir.

Nergis Bakımı Nasıl Olur?

  • Ilıman havaları seven Nergis, soğuk havalara karşı da dayanıklıdır.
  • Nergis için hayati noktalardan biri ışık miktarı değildir. Dolaylı ışık, Nergis için yeterli olacaktır.
  • Organik maddelerce zengin topraklar üzerinde daha hızlı gelişir.
  • Nemlen hoşlanmaz. Bunun nedeni Soğanın meydana gelme ihtimali olan çürümelerdir.
  • Açık havada yetişiyorsa, havalandır ihtiyacı olduğundan söz edebiliriz.
  • Gün aşırı sulama yapılabilir, önemli olan nokta toprağın nemini kaybetmemesidir.

Bunun yanında Nergis baharın geldiğinin habercisi olarak değerlendirilir. Martın ortasında sonra çiçekleri kendini göstermeye başlar. Bunun yanında sera üretimi nergisler Şubatın sonlarında çiçek açabilir.

Sizlere bu yazımızda Nergis nasıl üretilir ve bakımı nasıl olur sorusuna net yanıtlar vermeye çalıştık. Bu bilgiler ışığında siz de nergis üretimi yapabilir ve nergis yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Genel olarak değerlendirdiğimiz zaman, Nergis’in oldukça güzel ve hoş kokulu bir çiçek olduğundan söz etmek mümkündür. Aynı zamanda sitemizde yer alan diğer yazıları okuyarak diğer çiçeklerin bakımı ve yetiştiriciliği hakkında fikir sahibi olmanız da mümkündür.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL