Ağaç bakımı

Rhododendron ağacı bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Türkiye’de adı orman gülü olarak bilinmektedir. Rhododendron, güllerin ağaçlaşmış halidir. Fundagiller ailesine ait bir ağaçtır. Renkli ve farklı güllerinin yanı sıra odunsu bir çok çalıdan oluşmaktadır. Genellikle kış aylarında yapraklarını dökmektedir. Peki Rhododendron ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır? Gövdesi oldukça kalın olan Rhododendron ağacının, bu sebeple saksıda yetiştirilmesi oldukça zor bir ihtimaldir. Genellikle bahçe ve parklarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Sulama işlemi düzenli bir şekilde yapılması gereklidir. Rhododendron ağacının çiçekleri ve yaprakları büyümeye başladığı zaman su ihtiyacı azalmaktadır. Serin ortamlardan hoşlansa da çiçeklerinin ve yapraklarının daha hızlı ve etkili büyümesi için güneş ışığını ihtiyacı vardır. Serin vakitlerde yaparsanız daha rahat bir şekilde Rhododendron ağacınızı besleyebilirsiniz. Toprağın besin değerinin fazla olması Rhododendron ağacınızın daha verimli bir şekilde yetişmesini ve büyümesini sağlamaktadır. Park ve bahçelerde yetiştirildiği için böceklerin çok fazla tercih ettiği ağaçlardan birisidir. Bu nedenle düzenli aralıklarla organik ilaçlama yapılması gereklidir. Kimyasal ilaçlamalar kullanmamanız sizin için avantaj teşkil edecektir. Bu sayede yaprakları ve çiçekleri zarar görmeyecektir. Yine gübreleme yaparken de organik bir gübre kullanılmalıdır.

Rhododendron ağacı yetiştirilirken ve bakımı yapılırken sulama mümkünse kireçsiz su kullanılmalıdır. Sulamayı mümkün olduğunca üstten yapılması gereklidir. Haftada 1 kere düzeli ve bol bir şekilde yapmanız önerilmektedir. Rhododendron ağacının yetiştirildiği ortam neminin orantılı ve sabit olması gereklidir. Çiçek açmaya başladığı zaman istediği nem oranı artmaktadır. Rhododendron ağaçlarında en önemli etken budamadır. Budamayı düzenli bir şekilde yaparsanız, ağacınızın verimliliğini arttırabilirsiniz. Budamayı dalların ucundan, sadece yıpranmış dalların yapılması gereklidir. Rhododendron ağacının üremesini geldiğimizde ise tohumla bunu sağlayabilirsiniz. Bunun için en ideal mevsim sonbahar öncesi aylardır. Bu aylarda çiçeklerden toplayacağınız tohumların, yetişebileceği bir ortama ekerek üremesini sağlayabilirsiniz. Yukarıda belirtilen hususlara dikkat ederek, bu tohumlarınızı büyütüp, Rhododendron ağacınızın formuna ulaştırabilirsiniz.

Rhododendron ağacı kullanım alanları

Rhododendron ağaçlarının kullanım alanları çeşitlerine göre sağladığı imkanları değişmektedir. Rhododendron ağacının hem zehirli hem de yararlı olan türleri bulunmaktadır. Rhododendron ağacının mor çiçekli olan türünün salgıladığı bir bal mevcuttur. Bu bal bir çok tıbbi alanda kullanılmaktadır. Şifa verici bal olarak da bilinmektedir. Ama bu balın çok fazla kullanılmaması gereklidir. Keskin polenlere sahip olduğu için çok fazla kullanılması durumunda yararlı olacağı noktada zararlı olabilmektedir. Rhododendron ağaçlarının farklı çeşitlerini aşağıda maddeler halinde sıraladım;

  • Rhododendron simsi (açelya)
  • Rhododendron caucasicum ( kafkas orman gülü)
  • Rhododendron luteum (sarı çiçekli orman gülü)
  • Rhododendron urgernii (beyaz çiçekli orman gülü)
  • Rhododendron ponticum (mor çiçekli orman gülü)
  • Rhododendron smirnowii ( pembe çiçekli orman gülü

Rhododendron ağacı yetiştirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalar

Nelerdir? Rhododendron ağacı türünden türüne göre değişen yetiştirilme biçimleri olduğu için farklı püf noktaları içermektedir. Hepsinin ortak püf noktası olan budamanın düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılması gereklidir. bu işlem yapılırken Rhododendron ağaçlarının köklerine zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. Sulama işlemini yaparken yaprakların üstünden toprağa düşecek şekilde sulama gerçekleştirilmelidir. Topraklarının kesinlikle besin değerinin yüksek olması gereklidir. Bu sayede çiçeğin beslenmesi ve yetişmesi daha çabuk ve hızlı şekilde olmaktadır. Kimyasal ilaçlama kesinlikle kullanılmamalıdır. Aynı şekilde gübrelemede organik gübreyle yapılmalıdır. Rhododendron ağacınızın böceklenmemesine dikkat etmeniz ve sık sık kontrol etmeniz gereklidir. Böcekler ağacınızda büyük zararlara yol açabilmektedir. Yetiştirilen ortamın nem oranına ve rüzgar almamasına dikkat etmeniz gereklidir.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago