Çiçek bakımı

Akşam sefası çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Akşam sefası çiçeği, ülkemizde en çok bakılan ve yetiştirilen çiçeklerden biridir. Bu çiçeği yetiştirmek isteyen kişiler sıklıkla akşam sefası çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Sorusunu sıklıkla sormaktadırlar. Özellikle balkonları ve bahçeleri süslemek için kullanılan bu çiçek, görsel olarak oldukça göz doyurucu ve eşsizdir. Akşam sefası çiçeği, oval ve büyük yapraklara sahip bir çiçek türüdür. Genellikle koyu yeşil olan akşam sefası çiçeğinin yaprakları bazı durumlarda ince çizgilere veya tatlı beneklere sahip olabiliyor. Bu durum akşam sefası çiçeğinin güzelliğine güzellik katıyor. Peki akşam sefası çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Akşam sefası çiçeğini eşsiz kalan detaylardan biri (aynı zamanda adını veren detay) bu bitkinin akşam üstü çiçek açması ve hava aydınlanırken çiçeğinin kapanarak tekrar solması. Özellikle geceleri daha canlı yaşayan kişiler akşam sefasını tercih ediyorlar. Akşam sefası çiçeğinin anavatanı Güney Afrika. Bu bitki, Güney Amerika’da bulunan tropikal yağmur ormanlarından günümüzde neredeyse dünyanın her yerine yayılmış olma özelliğini taşıyor. Akşam sefası çiçeği, sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok yerinde popüler olan çiçeklerden biri. Akşam sefası çiçeği, oldukça hızlı gelişen çiçeklerden biri ve neredeyse her iklime uyum sağlayabiliyor. Bu bitkinin boyu genellikle 1 metreyi geçebiliyor. Oldukça büyük bir çiçek olan akşam sefası çiçeği, ayrıca yapılan araştırmalara göre bazı hastalıklara da iyi geliyor…

Akşam Sefası Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Bu çiçek türünü yetiştirmek isteyen kişilerin en sık sorduğu sorulardan biri de akşam sefası çiçeğinin özellikleri nelerdir sorusu oluyor. Akşam sefası çiçeğinin en belirgin özelliği, adından da anlaşılacağı üzere bu çiçeğin yalnızca akşamları çiçek açması ve gün aydınlanınca solması. Bunun yanı sıra bu bitki, dünyanın en hızlı üreyebilen ve en hızlı çoğaltılabilen çiçekleri arasında yer alıyor. Öyle ki akşam sefası çiçeğini besleyen kişiler, bir yıl içinde baktıkları akşam sefası çiçeğinin neredeyse 10 katına çıktığını gözlemlemişler.

Akşam sefası çiçeği, her mevsime uygun bir çiçek ancak yine de bu bitki türüne sürekli dışarıda bakılması tavsiye edilmiyor. Özellikle sık mevsim geçişleri yaşanan bir bölgede yaşıyorsanız bu çiçeği evinizin içerisinde bakmanızda fayda var. Bunun nedeni bazı durumlarda akşam sefası çiçeği aşırı soğuklardan etkilenebiliyor ve ne yazık ki ölebiliyor. Hal böyle olunca bütün emekler boşa gidebiliyor. Bu nedenle zaten çok mevsimlik bir bitki denerek akşam sefası çiçeğine hor davranılmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.  Akşam sefası çiçeğinin kökleri yumruk şeklindedir ve ekili olduğu toprağa oldukça sıkı bağlanmaktadır. Bu nedenle bu bitkinin büyüklüğü de göz önünde bulundurularak geniş bir saksıya dikilmesi ve mecbur kalınmadıkça saksısının değiştirilmemesi gerekiyor. Saksı değiştirilirken, bu bitkinin kökleri zarar görebiliyor ve kök kopmaları yaşanabiliyor.

Akşam Sefası Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Eğer akşamları çiçek açan ve adeta bir görsel şölen yaşatan akşam çiçeğini yetiştirmeye karar verdiyseniz akşam sefası çiçeği nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusundan sonra akşam sefası çiçeği yetiştirmenin püf noktaları nelerdir sorusunun cevaplarını da merak ediyorsunuzdur.

Akşam sefası çiçeği yetiştirmek oldukça kolaydır. Yukarıda da bahsedildiği üzere bütün iklim koşullarına dayanıklıdır. Akşam sefası çiçeği, genel kanının aksine güneşi çok seven bir çiçek türüdür. Bu nedenle gündüz güneş saatlerinde bu bitkinin doğrudan güneş alması sağlanmalıdır. Ayrıca akşam sefası çiçeğine toprak seçimi yaparken mutlaka su geçirebilen bir toprak türünün seçilmesi gerekmektedir. Akşam sefası çiçeği, özellikle kavurucu yaz günlerinde bol suyla sulanmalıdır. Bitkinin toprağı her daim nemli olmalıdır. Kış aylarında da toprağın kurumamasına dikkat edilmelidir. Bitkiniz eğer yaşlı ise ömrünü daha da uzatmak için 3 ayda bir gübre takviyesi yapabilirsiniz.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago