Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Şebboy çiçeği nasıl yetiştirilir? Şebboylar genelde tohum ile yetiştirilen ve bahçe süslemelerinde kullanılan açık hava çiçekleridir. Çok güzel ve zarif olduklarından, çiçekçilerin ve hastane ziyaretine gidenlerin en büyük favorileri arasında sayılır.

Şebboy çiçeği yetiştirmek için doğru zaman ilkbahar aylarının sonlarıdır ve dikim sonbahar aylarında yapılır. Ertesi martta çiçek açarlar ve çok canlı renklere sahip olurlar. Çok yıllık türleri de vardır ve bunlardan bazılarına kış orkidesi denir. Tohumlarınızı toprağın çok az alt kısmına gömün ve üzerini hafifçe örtün. Tohum tepsileri, hücre tepsileri veya iyi tohum ekim kompostu saksılarına yaklaşık 13-15 ° C sıcaklıkta ekmek genellikle daha iyidir. Tohumların filizlenebilmesi için ışığa ihtiyacı olacaktır. Şebboy bitkilerini güneşli veya kısmen gölgeli bir yerde yetiştirin. Şebboyları nihai yerlerine alırken, onları iyi drene olan toprağa diktiğinizden emin olun. Doğru yerde ve doğru koşullarda, büyüyen şebboy çiçekleri sonbahara kadar çiçek açar. Genç şebboy bitkileri 12,5 cm boyunda olduklarında, büyümelerini sağlamak için alt dallarını budayın.

Şebboy çiçeği nasıl yetiştirilir sorusunun kabaca cevabı bu şekildedir. Ancak sağlıklı bir yetiştiricilik için şebboy çiçeği bakımı hakkında daha fazla fikir sahibi olmanız gerekebilir. Tüm bitkilerde olduğu gibi, şebboy bitkisinin de tahammül sınırları vardır.

Şebboy Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Şebboy (erysimum) çiçeği bir bahçe çiçeğidir ve farklı türlerinin farklı tolereleri bulunur. Bu çiçeklerin hoş kokuları vardır ve iklim şartlarına çiçek açarlar. İşte şebboy çiçeğinin özellikleri:

Çiçeğin bilimsel adı erysimumdur. Türlerine göre çok yıllık ve yıllık olarak ayrışırlar. Boyları 30 cm’den 90 cm’ye kadar olabilir. Drene edilmiş toprakları çok severler ve filizlenmelerinde bolca ışığa ihtiyaç duyarlar. Yetişkin ve bahçeye dikilen şebboy çiçekleri yoğun ve yarı güneş alan bölgelerde yaşayabilirler. Güney Avrupa’ya özgü bir tür olan bu çiçeğin Akdeniz ikliminde yetişmesi olası ve sağlıklıdır. Çoğu zaman kış aylarını rahat geçirebilir ancak kışın yoğun yaşandığı bölgelerde kış aylarını atlatabilmesi mümkün olmayabilir. pH seviyesi konusunda çok seçici değildir ve 7’den 9 Ph’a kadar farklı toprak tiplerine uyum sağlayabilirler. İlkbaharın ilk aylarında dondan sonra çiçeklenmeye başlar ve güzel bakılırsa bu çiçekler sonbaharın sonlarına kadar devam edebilir. Çok farklı renkte canlı çiçekler açar ve sarı, turuncu, mor, pembe ve mavi yoğunluktadır. Çiçeğin İngilizcedeki adı Wall flowerstır (duvar çiçeği).

Bunada Göz At  Anemon Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Şebboy Çiçeğinin Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Şebboy çiçeği, Brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgillerdendir. Bakımı kolaydır ve basit tekniklerle canlı çiçeklere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Şebboy çiçeği bakımının/yetiştirmenin püf noktaları:

  • Şebboy, aydınlık ve güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Kısmen gölgeye tahammül edebildikleri halde, tam güneş alan yerlerde daha iyi yetişeceklerdir. Antalya ve Adana gibi çok sıcak bölgede yaşayanlar, nispeten gölgeli ve yarı güneşli alanları tercih ederek çiçeğin kurumasını önleyebilir.
  • İyi drene edilmiş, kuru ila orta topraklar, şebboy için idealdir. Çok fazla nem tutan toprağa şebboy dikmek onların boğulmalarına ve çürüyerek ölmelerine sebep olacaktır. Yoğun sulamalardan ve bataklık topraklardan uzak tutulması gerekir.
  • Şebboy kuraklığa dayanıklı olarak kabul edilir ve bu nedenle çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. En ideal sulama şekli yağmurlamadır.
  • Şebboy çiçeğinin gelişmesi için çok fazla gübre gerekmez. En iyi sonuçlar için, ilk ekim yaparken toprağa kompost karıştırın ve ilkbaharın başlarında ve yaz ortasında çok amaçlı bir gübre kullanın.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL