Yonca çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yonca çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Yonca çiçeği dünya genelinde şans çiçeği olarak bilinmektedir. Baklagiller familyasına aittir. İlk olarak yem bitkisi olarak kullanılmaya başlanmıştır. O zamanlarda da çok fazla üretimi olmasına rağmen, insanlar henüz bitkilerden ne şekilde faydalanacaklarının farkında değillerdi. Son zamanlarda tıbbi alanlarda kullanılmaya başladığı için yonca bitkisine çok fazla talep bulunmaktadır. Bu nedenle yonca çiçeği çeşitlerinin üretiminde ciddi oranda bir artış gözlenmiş bulunmaktadır. Tüm yonca çiçeği çeşitlerinin farklı bir özelliği bulunmaktadır. Yine de çoğu gelişimsel özellikleri aynıdır. Ortalama 50 ile 80 cm’e kadar uzayabilirler. Kökleri kuvvetli bitkilerdir.

Kuraklığa karşı çok dayanıklıdır. Yine de köklerini daha iyi salabilmeleri için ona göre bir toprak seçimi yapılması gereklidir. Herkesin aklına bu nedenle benzer soru yansır Yonca çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?  Hem parklarda hem de evinizde yonca çiçeğinizi yetiştirebilir, bakabilirsiniz. Saksıda yetiştirilecek olunursa, derin ve geniş bir saksı seçilmelidir. Böylelikle yonca çiçeğinin kökleri rahat bir şekilde hava alabilir. Eğer bu şekilde uygun yetiştirilirse 8 ile 10 metre arası köklere sahip olabilir.

Bitki çok uzun kök saldıkları için dikilen ortamın toprağının ona göre hazırlanması gereklidir. Türkiye’de yonca yetiştiriciliği için en uygun mevsim ilkbahardır. Diğer mevsimlerde fazla soğuktan ya da fazla sıcaktan bitkinin yaprakları kuruyabilir. Yonca çiçeği yetiştirmek için ilkbahar nisan ayını tercih edebilirsiniz. yine de güneşte hızlı bir şekilde kuruduğu için sıcak ortamlardan uzak tutmanız gereklidir. Güneş ve ısıyı hassasiyeti olan bir bitkidir. Serin ve az güneş içeren ortamlarda yonca çiçeği daha güzel ve verimli bir şekilde büyüme sergiler. Yonca çiçeği zehirli bir bitki değildir. Sulama yaparken toprağının ıslak olmamasına dikkat edin. Haftada kendinize belli bir sulama planı yaparak yonca çiçeğinizi sulayabilirsiniz. Eğer saksıya ekerseniz, saksınızın tabağının su dolu olmamasına özen gösterin. Yonca çiçeği, yumrularının ayrılmasıyla ve toprağa yayılmasıyla üremesi gerçekleşir.

Bunada Göz At  Deve tabanı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yonca çiçeği çeşitleri ve faydaları

Yonca çiçeğinin dünyada bir çok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bazıları sağlık alanında kullanılırken, bazıları sadece süs için kullanılmaktadır. Hepsinin farklı yararları vardır. Aşağıda yaygın olarak kullanılan yonca çiçeğinin çeşitlerinden faydalarından kısa kısa bahsedelim.

  • Genellikle sağlık alanında kullanılan yonca çiçekleri kokulu olanlardır. Sağlık alanında kullanılan kokulu yonca çiçekleri bir çok ağrının yanı sıra en çok romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Sindirim sistemi bozukluklarında ishal giderici etkisi vardır. Enerjinizi yükseltir, sinirlerinizi yatıştırır. Midenizi düzenler, reflünüzü azaltır.
  • Farklı bir yonca çeşidi olan ekşi yoncada sağlık alanında kullanılmaktadır. Mide yanmasından, egzamaya kadar iyileştirici özelliği vardır.
  • Kırmızı yonca, cilt sorunlarından kolesterola kadar vücudunuzda bir çok fayda sağlamaktadır.
  • Süs yoncası, 800 farklı çeşitte bulunabilmektedir. Bu çiçekler, tamamen süs içindir. Evlerinizi ve bahçelerinde rengarenk bir bahar havası getirmektedir.

Yonca çiçeği yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Yonca çiçeği yetiştirirken uygun olan toprak ortamını hazırlamanız gereklidir. Bu sayede yonca çiçeklerinin uygun şekilde kök salması sağlanır. Genellik ilkbahar mevsiminde nisan ayı, yonca çiçeğinin tohumlarının salınması için uygun bir zaman dilimidir. Kesinlikle toprakta iyi tav olduğu zaman ekim yapılmalıdır. Humuslu toprak kullanmanız, daha verimli yonca çiçeği elde etmenize sebep vermektedir. Çok fazla sulamamak gereklidir. Fazla sulamak yeteri kadar verimli büyümesine engel olmaktadır. Karanlık ortamlarda bırakılmaması gereklidir. Güneş alan ama direk olarak güneş ışığının gelmediği bir ortamda bulundurulmalıdır. Yine farklı olan yonca bitkilerine göre  büyütme ve canlandırma işlemleri farklılık göstermektedir. Farklı yonca çeşitlerine göre gübreleme ve sulama yöntemlerinizi değiştirebilirsiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL