Çiçek bakımı

Zambak nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Zambak, 120 binde fazla çiçek çeşidine sahip olan bir bitki türü olarak, bu anlamda diğer çiçeklere oranla bir adım öndedir diyebiliriz. Aynı zamanda eski zamanlarda bir çok şehre ismini vermiş olması nedeniyle, tarihsel anlamda ayrı bir öneme sahiptir. Bunun yanında temizlik ve saflığı simgelediğinden rahat bir şekilde söz edebiliriz. Kozmetik ürünleri için kullanılan bir çiçek olması da, Zambağı özel kılmaktadır.

Zambak, kar marjının artması sonucunda üretimi de artan bir çiçektir. Çok yıllık ve otsu bitki yapısına sahiptir. Soğanlı bitkiler arasında yer alır ve pullu yapısı ile, diğer bitkilerden farklıdır. Balık pullarını andıran bu pullar, besin depo etmeye yarar.

Bir tane zambak soğanında 50 civarı pul bulunur. En içi tarafta yer alan pulun içinde büyüme noktası oluşur. Zambak toprağa dikildiği zaman, soğan kök kısmı aşağı tarafa doğru oluşturur. Toprak üst kısımları ise daha sona gelişir.

Zambak çiçeğinin sapı, soğanın orta kısmında çıkan 45-50 cm arası bir boya sahiptir. Asıl önemli olan sapın dik durmasıdır.

Yapraklar uzun, uç kısımları sivri ve incedir. Toprakta yukarı doğru küçülür. Çiçekler, zambak çiçeğinin sapında yer alıyor.

Zambak çiçeğinin her sapında 1-12 arası değişen 18-30 cm çapında borazan şeklinde çiçekler vardır. Bu zambak çiçekleri 3lü çanak yapraklara sahiptir. Her dairede 3 tane erkek organ sıralanmıştır. Dişi organın boyu ile erkek organın boyu aynıdır.

Çok fazla çeşidi vardır. Ekonomik açıdan yüksek değere sahip olan Nisan zambağı ve mis zambağı daha çok yetiştirilir.

Zambak Yetiştirmek

Zambak çiçeği aynı zamanda gelin çiçeği olarak da biliniyor. Ana vatanı Güney Amerika’dır. Yaz aylarında tamamen kuryan bataklık toprakta yetişir. Görkemlidir ve zarif çiçekleri vardır. Farklı renkleri olduğu için ilgi çeker. Bakımı çok kolay değildir.

Zambak, çok ışık alan fakat güneşten korunduğu yerlerde yetişir. Radyatörün üstünde olması kurumasına yol açar. Yazın balkonda ya da verandanızda durabilir. İyi bir bakımla 1-2 sene büyümeye devam eder.

Zambak için e uygun olan yağmur suyudur diyebiliriz. Özellikle çiçek verme sürecinde çok fazla suya ihtiyaç duyar. Bu dönemde susuz bırakılmaması gerekiyor. Bitkinin büyüme döneminde kökleri kurumamalıdır. BU sürede, saksının altında su kalması önemli değildir. Zambak çiçeği açar, sonrasında dinlenme evresi başlar. Zambak bu süreç sonrasında kuru tutulmalıdır. Öncede de ifade ettiğimiz gibi asıl yetişme alanı bataklıktır.

Zambak sonbaharın başında büyümeye başlamaktadır. 10-15 derece sıcaklıkta tutulması gerekiyor. Çiçek verme aşaması ve büyüme döneminde, sıcak yerde yaşayabilir. Çiçek verme dönemi, bitkinin bulunduğu yerin sıcak olmamasıdır. Yoksa erken olgunlaşarak çiçek verme sürecini kısaltır. 21 sıcaklık altı ideal sıcaklıktır.

Beyaz zambak çiçeği, kış aylarında -5 dereceye sıcaklığa dayanabilir. Zambakları havuz kenarı ve akarsu kıyısında görmeniz mümkündür.

Çiçek verme döneminde, haftada 1 gübre verilmesi gerekiyor. Çiçek açma sonrasında ocak-nisan aylarında bitki kuru tutulabilir. Ardından bitki dinleme için hazırlanır.

Zambak nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusuna sizin için bu şekilde yanıt verebiliriz. Genel olarak baktığımız zaman Zambağın özel bir çiçek olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Fiyatının yüksek olmasını yukarıda yer alan koşullara bağlayabiliriz. Fakat evde kendiniz de yetiştirmeniz de mümkündür. Bunun için gerekli olan şartları sağlamanız gerekiyor. Sitemizde yer alan yazıları okuyarak çiçek yetiştiriciliği ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Sizlere yeni başlıklar altında yeni bilgiler aktarmaya devam edeceğiz.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago