Ağaç bakımı

Zeytin ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Zeytin ağacı ; Akdeniz ve ege bölgesinde daha çok gördüğümüz -7 derecenin altındaki soğukluklara dayanıklığı bulunmayan meyvenin çekirdeği ve etli kısmından oluşan , altın sarısı renginde çok değerli bir yağı olan çok değerli olan ağaçlardan biridir. Eğer uygun sağlanarak ekildiyseler ortama 4 yıl , 5 yıl sonrasında meyve verecek kıvama gelir zeytin ağaçları. Ancak tam olarak ağaçtan verim alınması 20 yılı bulmaktadır ve çok uzun yıllar yaşamaktadırlar. Ağaçtan alınacak en verimli yaşları ise 35-150 yaşları arasıdır. Ve de zeytin ağaçları bir yıl çok iyi mahsül vermiş ise sonraki gelen yıl çok daha az mahsül verir adeta kendini dinlenme dönemina alır halk arasında bu duruma var yılı , yok yılı adı verilir. Ancak bu duruma teoride periyodise adı verilmektedir.

Zeytin ağacı özellikleri

Zeytin ağacı , genellilke denizden yükseltisi çok olmayan , rakımı düşük olan düzlüklerde yetişebilmektedir. Türkiye’de rakım en fazla 1000 metre olmalıdır. Suyu sever bir ağaç olmakla beraber suya da direnci yüksek olan bir ağaç türü , bitkidir. Yazın sıcak iklim , kışın ise ılıman bir iklim ister. Soğuk havalar ile pek arası yoktur zeytin ağacının . En büyük sıkıntısı donmaktır. Sıcaklıklar -7 ila -12 derecelere düştüğü takdirde donan zeytin ağaçları , ancak bu şekilde ölür. Az sulanır ise vereceği mahsül fazla ufak ve buruş buruş olur. Zeytin ağacı tepe veya yaylalarda yetişir ise daha yağlı mahsül verir. İşte soframıza gelen yağlar da bu ağaçlardan elde edilmektedir.

Zeytin ağacı bakımı

Bakımı 6 aşamada gerçekleşir ; gübreleme , budama , sulama , hastalık ve zarar vericiler ile mücadele , toprağı işleme ve son olarak hasat almak

Gübreleme; ocak – mart aylarında gübreleme işlemi yapılmalıdır . Ancak gübreleme işlemi yapılmadan önce toprak analizi yapılmış olması gerekir . Ocak aylarında 3 yıl 4 yılda bir ahır gübresi verilmelidir. Ve elde edilen toprak analiz sonuçlarına göre kompozit gübre kullanılır.

Budama; doğru şekilde yapılacak olan budama ağacı canlandırır , daha sağlıklı olmasını sağlar. Zeytin ağaçları henüz fide döneminde iken doğru yapılan budama sayesinde daha şekil almış şekilde büyür , uzar . yetişkinlik döneminde ürün budamaları yapılır . Bu sayede daha iyi ürün alımı yapılır . yaşlılık dönemde ise zeytin ağaçları sert budamalar yapılarak gençleştirme yapılır. Bu yapılan budamalar sonrasında kullanılan aletler mutlaka iyi şekilde dezenfekte edilmelidir.

Sulama; en verimli sonuçların alınacağı sulama yöntemi damlama yöntemi dir.

Hastalık ve zararlı maddelerle; zeytin ağacının başlıca düşmanıdır zeytin sineği . zeytin sineğinin yapraklara ve zeytinin üzerine bıraktığı larvalar sebebi ile elde edilen mahsul verimli olmaz , elde edilen mahsul verimli olmaz , zeytin yağı daha asidik elde edilir. Bu da istenilmeyen bir durumdur. Bu sinek ile mücadele her dala asacağınız tuzaklardır. Bu tuzakları fark eden sinekler dallara ve zeytine yaklaşamayacak hale gelir. Bu tuzakları kendiniz yapabileceğiniz gibi dışarıdan da satın alabilirsiniz.

Toprağı işleme; zeytin ağaçlarının dip kısımları hasat zamanından sonra ve çiçeklemeden önceki dönemde 15 – 20 cm derinlikte olacak şekilde oradaki otlardan ve istenilmeyen bitkilerden arındırılır.

Hasat; zeytin meyvesi ilk olarak yeşil renktedir sonradan siyah renk halini alır . Hasat zamanı ise ekim – aralık ayları arasında yapılmaktadır. Ekim ayında zeytin hasatı yapılmaktadır. Kasım – aralık aylarında ise siyah zeytin ve yağ elde edilecek zeytinin hasatı yapılmaktadır.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago