Çiçek bakımı

Nilüfer nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Nilüfer çiçeği aynı zaman suçiçeği adıyla da bilinmektedir. Muhteşem görüntüye sahip olan bu çiçek, aynı zamanda narin olması nedeniyle de evler için oldukça uygundur. Evin nazlı kızı olarak da bilinir. Sizlere bu yazımızda Nilüfer nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorularının yanıtlarını vereceğiz. BU bilgiler ışığında, siz de evinizde nilüfer yetiştirebilir ve bakımını yapabilirsiniz.

Nilüfer genel olarak baktığımız zaman çöllerde yetişmektedir. Ağustos ve Temmuz aylarında açamaya başladığını ifade edebiliriz. Bunun yanında mor, kırmızı, beyaz ve yeşil renklere sahiptir. Suçiçeği olduğu için çeşme ve havuz kenarlarında çok sık görebilirsiniz. Oldukça önemli bir aksesuar görevi gören bu çiçek, çamurlu suda yaşama özelliğine de sahiptir.

Nilüfer Bakımı

  • Nilüfer bakımı hassas bir konudur diyebiliriz. Bunun nedeni ise bu güzel çiçeğin biraz nazlı olması.
  • Nilüfer humus bakımından zengin topraklar ister. Aynı zamanda buna koyun ve keçi gübresi eklemeniz halinde verim bir hayli artacaktır.
  • Nilüfer tohumunu sivri bir cisim kullanarak delmelisiniz. Bu işlemi yaparken, dokuya zarar vermemeye dikkat edin.
  • Bitkiyi toprağa 45 derecelik açı ile koymalısınız. Aynı zamanda ufak taşlar ile üstünü örtebilirsiniz.
  • Nilüfer için doğru olan saksı, orta boy saksıdır.
  • En önemli dikkat edilmesi gereken nokta; tohumun tamamen sulu yerde tutulmasıdır.
  • Filizlerin suyun altında olmasına dikkat edin. Filizler büyüdükçe az miktar toprak atılması gerekiyor.

Nilüfer günümüzün en fazla tercih edilen havuz süsü bitkisi olarak dikkat çekiyor. 10-20 cm genişliğe kadar büyüyebilen bu bitki, dünyanın her bölgesinde tuz ve sodasız sularda yetişebilir. Aynı zamanda havuz ortamında 1 metre kare onun büyümesi için yeterli olacaktır. Bununla birlikte yaşları arttıkça ihtiyaçları da oldukça artar.

Yetiştirmesi zor ve zahmetli olan bu çiçek, fark etmeden yaptığınız küçük bir hata yüzünden ölebilir. Bu Bitkinin yetiştirme şekli, bitkiyi yerleştireceğiniz havuz özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Genel olarak baktığımız zaman, nilüfer bitkisinin yetiştirme şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Nilüfer Yetişme Şartları

  • Güneşsiz ortamda yetişmeyen nilüfer, güneş doğumu ve batımı arasında her parça ışıktan yararlanmak ister. BU nedenle bitkiyi yetiştirmekte olduğunuz havuz, günün çok büyük bölümü güneş almak zorundadır. Bu güneş en az 4 saat dik açı ile gelmelidir.
  • Nilüfer, Türkiye’nin her bölgesinde yetişebilir. Soğuk ve kışa dayanıklıdır. Fakat daha önce de ifade ettiğimiz gibi yetişeceği havuz en az 50 cm derinlikte olmalıdır.
  • Nilüfer için doğru tabir havuza dikmek değildir. Bitkinin ekim işlemi saksı ile birlikte olur. Saksı havuzun içine konur. 5 sene olgunlaşmış nilüferi dikmek için topraksız havuz tercih etmelisiniz.
  • Nilüfer bitkisinin dikeceğiniz kap, ince ve delikli olmalıdır. Havuzun en az 23 derece olmasına dikkat etmelisiniz.

Nilüfer aynı zamanda Lotus bitkisi olarak da bilinmektedir. Bir çiçeğin bir diğer özelliği ise, online ortamda gelir elde edebileceğiniz bir seçenek olmasıdır. İnternet üzerinden nilüfer satışı yaparak para kazanmanız mümkündür. Bu çiçeği değerli kılan bir diğer faktördür. Genel olarak çiçek satımı internet üzerinde büyük bir paya sahip olsa da, Nilüfer, girişimcilerin değerlendirmesi gereken sektörlerden biridir diyebiliriz. İnsanların hediye olarak birbirine çiçek alması, satış hızının artmasına neden oluyor.

Sizlere bu yazımızda nilüfer nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır gibi sorulara yanıt verdik. Aynı zamanda sitemizde yer alan diğer yazıları okuyarak, bir çok çiçeğin gelişimi, bakımı ve yetiştirilmesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Nilüfer nazlı yapısı ile bu çiçekler arasında ön plana çıkar.

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago