Ağaç bakımı

Susam Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağırlığının yarısından fazlasının yağ olduğu susamlar, ilaç, helva, sabun yapımına ek olarak hamur işlerine lezzet katmak için kullanılan bir tohumdur. Bu yazımızda susam ağacı nasıl yetiştirilir, bilmeniz gerekenleri ele alacağız.

Susam ağacı yetiştiriciliği, büyük ölçüde yağ elde etmek için yapılır. Ancak ekmek ve pastane ürünlerinde de sıklıkla yer alır ve ayrı bir sektöre sahiptir. Doğru bir iklime sahipseniz, bu bitkiyi yetiştirmek sandığınız kadar zor olmayabilir. Ayrıca susam ağacı, kuraklığa karşı aşırı dayanıklı olduğu için, sıcak iklimlerde bile rahatlıkla yetişebilir. Peki icraata geçerek susam ağacı nasıl yetiştirilir sorusuna cevap vermek gerekirse nereden başlanmalı?

Susam ağacı dikmek, tohumlu yetiştiriciliğe göre daha düşük sonuçlar verdiği için, tohumlu ekim yapmanızı tavsiye ederiz. Susam tohumunu ekecek doğru zamanlama için, yaşadığınız iklim koşulları önemlidir. Bunun için olması beklenen son dondan önceki 4 ila 6 haftalık zamanda ekim yapılması gerekir. Tohumları sterilize edilmiş, topraksız yosun veya pamuk ​ ile hafifçe kaplayın ve çimlenene kadar sadece nemli tutun. İdeal sıcaklığı ise 21 °C olmalı. Toprakla buluşacak tohumlar, filizlenene kadar nemli tutulmalı. Fakat çok fazla ıslaklık çürümeye sebep olacağından dikkatli olmanız gerekir.  Don riski ortadan kalktıktan sonra fidanlar saksılardan çıkarılarak nihai konumlarına alınabilirler. Eğer sıcaklık değerleri normalin altındaysa, kapalı alanda tutmaya devam edin.

Kuru ve ılık kalmayı seven bu bitkiyi, bol güneş alan bir yere dikmelisiniz. Susam ağaçları yaz ortasıyla beraber çiçeklenmeye ve koku salmaya başlayacaktır. Olgunlaşan çiçekler daha sonra yerini kabuklara bırakacaklar.

Susam Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Susam ağacının özellikleri şunlardır:

Susam ağacı sıcak iklimleri sever. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıklıkla yetiştirilir. Ekiminden itibaren 1.5 aylık bir zaman diliminden sonra çiçeklenmeye başlar. Büyüyen bitkiler ara sürüm gereksinimi duyabilirler. Normal şartlarda bakımı yapılan bir susam ağacı, ortalama olarak 25 ila 30 kg arası hasat verir. Susam ağaçları yaklaşık olarak 60 cm uzunluğunda büyürler.

Susam Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Susam ağacı genel anlamda bol gübre, kuru toprak ve yumuşak tortuya ihtiyaç duyar. Susam ağacı bakımının/yetiştirmenin püf noktaları şunlardır:

  • Susam ağacı dikimi için bol güneş gören, kuru toprak seçin. Susam ağaçları, tam anlamıyla bir çöl bitkisi olarak kabul edilebilir ve nemli topraklarda yetişme şansı bulunmaz. İlk filizlenmede rüzgâra karşı fazla dayanıksız ve topraktan çıkmasının zor olduğunu da hesaba katmalısınız. Bitkiler 10-15 cm büyüyene kadar tarlaya girmemeniz gerekir.
  • Susam ağacı yetiştirirken gübreleme ve sık sulama yapmamalısınız. Çünkü bu ağaç, gerçekten kurak toprakları sever.
  • Susam tohumları kolay çimlenir ancak topraktan çıkmaları zor olur. Susam ağacı yetiştirmenin püf noktaları toprağın hazır hale getirilmesi ce çimlenmenin kolay sağlanmasına bağlıdır. Toprak ne kadar iyi hazırlanırsa, susam yetiştiriciliği için şansınız o kadar yüksek olacaktır. Bu yüzden toprağı kış ve sonbahar mevsimlerinde sürmek gerekir. Susam ağacı ekimi ilkbahar zamanında yapılır.
  • Susam tohumları serpme ekim ve mibrezle olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Serpme şeklinde yapılan ekilimde tohumun yeşillenme ihtimali daha düşük olacağından daha fazla tohum kullanmanız gerekir. Öte yandan bu şekilde daha az zahmetli ekilir.

Susam ağacı yetiştirmek için gübreleme büyük bir önem taşır. Kullanacağınız gübrenin miktarı ve çeşidi yaşadığınız iklime göre değişiklik göstermelidir. Ayrıca ekim ayından önce tüm gübreleme işlemini bitirmiş olmalısınız. Kullandığınız gübrenin yüksek miktarda potasyum, daha düşük değerde fosfor ve azot

Emre

test test test

Recent Posts

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan starliçe, aynı zamanda tüm dünyaya yayılmış tropikal bir…

2 yıl ago

Mutfak İçin Bitki Önerileri

Bir insan, şüphesiz günün büyük bölümünü mutfakta geçiriyor. Hal böyle olunca mutfak dekorasyonu da günümüzde…

2 yıl ago

Kış Mevsiminde Bitki Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçekseverlerin en korktuğu mevsimlerin başında şüphesiz kış mevsimi gelmekte. Bitkiler, zaten oldukça narin canlılar olduğundan,…

2 yıl ago

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Önceden yalnızda filmlerde gördüğümüz kaktüsler, özellikle son 20 yılda popülaritesinin çoğalması ile birlikte günümüzde neredeyse…

2 yıl ago

İç Mekan Bitkileri Neden Ölür?

Günümüzde evlerin olmazsa olmaz dekoratif nesnelerinden biri olarak iç mekan bitkileri en başta gelmekte. Ancak…

2 yıl ago

Dünyanın En Pahalı Bitkileri Nelerdir?

Bilindiği üzere gezegenimizin %70’i su, %30’u ise topraktan oluşmaktadır. Eski çağlara oranlara bitki türlerinin günümüzde…

2 yıl ago